Pluimveeweb: 'Extra inspecties op gebruik vetten in veevoedersector echt nodig'

28-08-2014

De Duitse dioxinecrisis was aanleiding voor een verscherpte regelgeving omtrent het gebruik van vetten in de diervoederindustrie, alhoewel die zelf aangeeft strengere controles niet nodig te vinden.

„Uit Europees onderzoek bleek dat de Nederlandse controles niet doeltreffend genoeg waren. Daarom gaan we nu strenger controleren”, aldus Rik Herbes, productmanager van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in vakblad De Molenaar.

„De Food & Veterinary Office heeft eind 2013 gecontroleerd of onze controles doeltreffend genoeg waren om gevaren in de voederketen te identificeren. Daaruit kwam naar voren dat de NVVA rondom het gebruik van vetten in de diervoederbranche strenger moeten controleren”, zegt Herbes

„De controles bleken rondom naleving van dioxinevoorschriften niet doeltreffend genoeg. De NVWA erkent deze conclusies. We kunnen niet anders dan de aanbevelingen opvolgen en de controles op de nieuwe regelgeving aanpassen”, volgens Herbes.

Diervoedererkenning voor vetmengers

„Besloten is dat bedrijven die vetten mengen een diervoedererkenning nodig hebben wanneer ze vetten als voedermiddel verhandelen. Daarnaast is besloten dat technische producten zijn uitgesloten voor het gebruik in diervoeder.”

„Concreet betekent dit dat producten die eenmaal zijn bestempeld als ‘niet geschikt voor diervoer’ niet meer in de keten mogen terugkomen als diervoer. Er wordt dan ook extra gelet op de etikettering”, zegt Herbes.

„Op het etiket moet duidelijk staan dat het product dat weggaat bij de vetmenger als diervoer is aangemerkt. Als dit er niet op staat, mag het product niet meer in de diervoederketen worden gebruikt. Dat is nog niet overal helemaal op orde.”

Gevarenanalyse

„Ook moet er een gevarenanalyse worden uitgevoerd voor producten om te kijken of ze veilig zijn. Voor mengvoederbedrijven betekent dit dat ze 1 procent van de aangevoerde partijen vet moeten analyseren, of dat ze een betrouwbaar analysecertificaat van de leverancier moeten kunnen laten zien.”

„Het analysecertificaat moet daadwerkelijk zijn getinkt aan de partij die is geleverd. Ook dat gaat niet altijd goed”, volgens Herbes.

Kruisbesmetting

„Daarnaast moeten vetverwerkers kruisbesmetting voorkomen door silo’s en transportmiddelen goed schoon te maken als er wordt gewisseld van vetten die geschikt zijn voor diervoeders naar bijvoorbeeld technische vetten.”

„Bij mengvoederbedrijven speelt dit punt minder een rol, aangezien zij alleen met diervoedervetten werken. Wel valt er bij deze bedrijven op het punt van kruisbesmetting nog winst te behalen, bijvoorbeeld bij coccidiostatica”, vertelt Herbes.

Tekst:Tom Schotman & De Molenaar

 
 

Inloggen op de ledenportal