Pluimveeweb: Graan- en sojaprijzen blijven stabiel

01-09-2014

De graanprijzen bleven de afgelopen week, net als vorige week, nagenoeg stabiel. De prijzen van soja daalden licht en de prijzen van raap stegen iets.

De graanmarkten blijven in het teken staan van de goede tarweopbrengsten, de kwaliteitsproblemen hiervan en de spanningen in Oekraïne. Wat het eerste twee punten betreft zit voor afnemers van voergranen wel goed, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update.

Diverse marktbureaus en officiële instanties buitelden deze week over elkaar heen met prognoses over de graanoogst. Rode draad hierin is dat de opbrengsten alsmaar positief bijgesteld worden en dat de kwaliteit voor baktarwe maar matig is.

Nerveuze graanmarkten

Wat het derde punt betreft, de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, zien de zaken en minder rooskleurig uit. De graanmarkten reageren nerveus op elk bericht uit deze regio maar vooralsnog lijdt het wapengekletter niet tot beperkingen van de graanexporten.

Sterker nog door de goede graanoogsten in Rusland en Oekraïne worden exportrecords van tarwe gebroken. Wel zagen we donderdag en vrijdag een kleine opleving van de tarwenoteringen op de termijnmarkten in Chicago en Parijs wat veroorzaakt werd door de toenemende spanningen in dat gebied.

Indrukwekkende graanoogst Rusland

Rusland stevent af op een indrukwekkende graanoogst en heeft de potentie de tweede oogst ooit te worden. Ook Oekraïne verhoogde deze week haar tarweprognose. De graanexport van Europa staat in vergelijking met vorig jaar op een laag pitje. De oorzaak is bekend namelijk een naar verhouding lage opbrengst van baktarwe.

De gerstnoteringen zijn deze week licht gestegen wat te maken heeft met de politieke onrust maar ook met droogte in Australië, de tegenvallende oogst in Canada en de vraag naar gerst door China. De maïsnoteringen staan onder druk door de prima oogstverwachtingen in de VS.

Hogere graanoogsten EU

Het weerkundig bureau van de EU (MARS) verwacht in Europa een gemiddelde opbrengst van 5,85 ton zachte tarwe per hectare, wat 5 procent meer is dan het 5-jarig gemiddelde. Bij maïs is het verschil nog groter. Hier gaat men uit van 7,53 ton per hectare ten opzichte van een 5-jarig gemiddelde van 6,78 ton. Dit is een plus van maar liefst 11,1 procent.

De graanmarkten blijven onrustig vooral ingegeven door de spanningen in Oekraïne. Kijken we puur naar vraag en aanbod dan wordt er wereldwijd duidelijk meer graan geproduceerd dan dat er verbruik wordt. Hierdoor nemen de voorraden toe. De verwachting is dan ook dat de druk op de graanprijzen voorlopig nog voortduurt.

Prijzen, tarwe, gerst en maïs

Op de fysieke markt zagen we deze week een redelijk stabiel prijsniveau. De tarwe- en gerstnoteringen stegen voor directe levering met 1 euro/ton. Maïs voor directe levering steeg met 3 euro/ton. Voor de levering op termijn bleven de noteringen van de drie granen stabiel

Marktinfo soja en raap

Op de markt voor oliehoudende zaden is de sojabonenprijs een sterk bepalende factor. Vanaf het nieuwe seizoen op 1 juli is er een prijsdaling ingezet onder invloed van de vooruitzichten op recordopbrengsten van de nieuwe oogst, vooral in de Verenigde Staten. De laatste weken stabiliseren de prijzen omdat de Amerikaanse productie nog niet op de markt is en nog geoogst moet worden.

De sojavoorraden in de VS zijn historisch laag en China heeft veel soja nodig waardoor het verbruik groot blijft. De verwachting is dat het relatief hoge prijsniveau nog enkele weken blijft aanhouden maar met het beschikbaar komen van de nieuwe oogst in de VS de prijzen onder druk komen.

Prijzen soja en raap

Opnieuw een zwakkere euro deze week. Ondanks dat daalden de sojanoteringen licht op de fysieke markt. Voor directe levering noteerde soja 1 euro/ton lager en voor de levering op termijn 2 euro/ton. Raap noteerde voor directe levering 2 euro/ton hoger en 3 euro/ton hoger voor levering op termijn.

Koers euro/dollar

De koers van de euro werd deze week opnieuw zwakker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 29 augustus noteerde de koers 1,3180 tegen 1,3278 de week ervoor, wat 0,0098 lager is.

Tekst:Tom Schotman & Agrifirm

 
 

Inloggen op de ledenportal