Boerderij: Dunne marges, buffers opgesoupeerd

02-09-2014

PLUIMVEEHOUDERIJ
De marges in de legsector staan al zo’n twee jaar onder druk. De financiële problemen voor legpluimveebedrijven nemen toe. Structurele verbetering wordt niet snel verwacht. Dit schrijft het vakblad ?Pluimveehouderij’ na een rondgang bij voerfirma’s, hennenleveranciers, eierhandel en de drie grootste banken.

In juli schreef het LEI in de agri-monitor onder de kop ?Leghennenhouderij in een diep dal' dat de leghennenhouders al twee jaar lang eierprijzen ontvangen die fors onder de kostprijs liggen en dat vooral scharrelhennenhouders moeite hebben het hoofd boven water te houden. Volgens het LEI is het perspectief voor het komende halfjaar niet gunstig. In het artikel ging het LEI in op de oorzaken (overproductie) en mogelijke gevolgen (faillissementen, bedrijfovernames door investeerders, kuikenbroederij en/of veevoerleverancier worden eigenaar van koppels hennen) van deze situatie. Pluimveehouderij probeerde bij de periferie de diepte van het dal in de leghennenhouderij te peilen.

Zwaar weer
Dat de Nederlandse legsector al (te) lange tijd financieel in zwaar weer verkeert, wordt door bedrijven rondom de legpluimveebedrijven breed bevestigd. Iedereen ervaart de spanningen. Het aantal bedrijven dat failliet is gegaan, is echter zeer beperkt. Althans, de meesten zeggen dat niet te hebben meegemaakt in hun klantenkring.
In een artikel dat vrijdag in Pluimveehouderij wordt gepubliceerd, zegt een hennenleverancier: ,,Wij besteden meer tijd dan ooit te voren om met klanten mee te denken over de financiering van hun koppel.'' Een pluimveespecialist van een van de drie grote banken is somber. ,,Het aantal pluimveebedrijven waar de continuïteit sterk ter discussie staat zal bij onvoldoende marktherstel verder oplopen.''

Oplossingen op maat
Veel respondenten geven aan dat er voor veel pluimveebedrijven in overleg met diverse handelspartners maatwerk-oplossingen moeten worden gevonden om verder afglijden te voorkomen. ,,De druk is aanwezig. Er wordt her en der gezocht naar maatwerk.'' Voerfirma's en hennenleveranciers ontkennen in toenemende mate financiers van koppels hennen te zijn (geworden). ,,Voor het financieren van hennen verwijzen we de pluimveehouder naar de banken'', zegt een voerfabrikant.

door HANS BIJLEVELD 2 sep 2014

 
 

Inloggen op de ledenportal