Pluimveeweb: Avined begint vorm te krijgen

05-09-2014

vrijdag 5 september 2014
Avined, de nieuwe overkoepelende organisatie van de pluimveesector, begint momenteel vorm te krijgen met de inhoud van zaken die de NVP in 2012 al voor ogen had. Dat is datgene doen wat echt nodig is voor pluimveehoudend Nederland. Dit meldt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) in haar nieuwsbrief.

Avined is er voor iedere pluimveehouder in Nederland en elke kostenpost telt. Als mede Avined bestuurder kijkt de NVP steeds kritisch of zaken noodzakelijk zijn of dat het ook anders of vrijwillig kan worden ingevuld. 

De NVP vindt dat de pluimveegezondheidszorg alleen is uit te voeren bij 100 procent verplichte deelname van iedere pluimveehouder. Dus zonder duikgedrag, met elkaar voor een gezonde pluimveesector in de toekomst. Geld voor een blijvende gezonde pluimveestapel is altijd rendabel, stelt de NVP. Hier geldt; voorkomen is beter dan genezen. Genezen kan namelijk ook ruimen betekenen. 

DierGezondheidsFonds
De voortgang voor een nieuw DierGezondheidsFonds (DGF) loopt erg traag. EZ wil nul risico’s, maar wel de uitvoering en regie gaan voeren en het is de sector die gaat betalen tot aan het plafondbedrag, wat nu nog veel te hoog is. Hopelijk zijn de vakantievierders snel terug en kan er vaart gemaakt worden, meldt de NVP. 

De overleggen met EZ over Avined lopen ook traag, maar er zit dus voortgang in. Dat is ook nodig want de tijd begint te dringen. Er moet nog veel echt helemaal geregeld worden voordat het PPE wordt opgeheven op 1 januari 2015. Dan is ook daadwerkelijk het moment dat de laatste persoon het licht kan uitdoen. 

Avined
Avined wordt, na verdwijning van het PPE, de overkoepelende organisatie die de contacten met de overheid onderhoudt. Hierin wordt het KIP-systeem ondergebracht, het Koppel Informatiesysteem Pluimvee. Avined wordt ook het overlegplatform voor de hele pluimveesector en de stichting die zich bezig gaat houden met de monitoring, voedselveiligheid en volksgezondheid in voorkomende gevallen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal