Pluimveeweb: Druk op graanprijzen blijft

08-09-2014

De afgelopen week daalden de noteringen op de internationale graanmarkten licht. Ook de sojanoteringen gingen omlaag.

In het begin van de week bleven de noteringen nog redelijk stabiel maar na de berichtgeving over een mogelijk spoedig ‘staakt het vuren’ in Oekraïne daalden alle graannoteringen fors, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update. 

Immers, minder spanning in het Zwarte Zeegebied gaat hand in hand met het idee dat de graanexporten minder gehinderd worden. De uitvoer van granen uit Rusland en Oekraïne blijft dan ook vlotjes verlopen en verloopt zelfs boven verwachting.  

De druk op de graannoteringen werd verder nog versterkt door:

  • Het International Grains Council (IGC) verhoogde de prognose voor de wereldgraanoogst opnieuw.
  • De Europese Commissie heeft de oogstprognose voor het seizoen 2014/2015 positief aangepast tot een hoeveelheid van 313 miljoen ton. Dit is 8,2 miljoen ton meer dan vorig seizoen.
  • In de VS zijn de vooruitzichten voor de komende maïsoogst uitstekend.

EU exporteert meer tarwe

Europa exporteert de laatste weken meer en meer tarwe. Het is opvallend dat de EU veel tarwe uitvoert. Er zijn kwaliteitsproblemen met de Europese tarwe door de vele regen en Rusland ‘dumpt’ veel tarwe op de wereldmarkt. De euro staat nu vrij zwak en dit maakt de dat de Europese tarwe op de wereldmarkt makkelijker kan concurreren.

Europa exporteerde tot en met 26 augustus bijna 1,5 miljoen ton gerst en is een van de goedkoopste aanbieders op de wereldmarkt. De verwachting is dat de gerstexporten flink blijven doorlopen met als gevolg dat de prijzen van gerst in Europa relatief hoog zullen blijven ten opzichte van tarwe en maïs.

Goedkoop graan voor mengvoerbedrijven 

In Europa zijn de graanopbrengsten prima en mengvoerbedrijven hoeven niet lang te zoeken voor een gunstige aanvoer. Europa heeft veel voergraan beschikbaar en dit jaar zal er in tegenstelling tot vorig jaar weinig maïs worden geïmporteerd. 

De handel is erg rustig. Er is weinig belangstelling voor aankopen op de langere termijn omdat de graanprijzen nog onder druk staan. Binnenkort start de maïsoogst in Europa. Ook hier worden zeer goede opbrengsten verwacht. Door dit ruime aanbod van voergranen blijven de noteringen onder druk staan is de verwachting.

Prijzen, tarwe, gerst en maïs

Op de fysieke markt zagen we deze week voorzichtig dalende noteringen. De tarwenoteringen voor directe levering daalden met 2 euro/ton, gerst werd 1 euro/ton goedkoper en maïs oude oogst werd 1 euro/ton duurder. Voor de levering op termijn daalden de tarwe-, gerst-, en maïs noteringen met respectievelijk 2, 1 en 3 euro/ton.

Marktinfo soja en raap

Het IGC verwacht een record soja oogst in de VS van krap 104 miljoen ton, 14 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Verder meldde het IGC dat op het einde van dit seizoen de wereldvoorraad soja 29 procent hoger zijn dan het vorige seizoen.

Prijzen soja en raap

Door de positieve oogstprognoses daalden de sojanoteringen. Op de fysieke markt daalden de sojanoteringen voor directe levering met 5 euro/ton en de raapnoteringen stegen met 1 euro/ton. Voor levering op termijn daalden de sojanoteringen met 3 en die van raap met 1 euro/ton.

Koers euro/dollar

De koers van de euro werd deze week fors zwakker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 5 september noteerde de koers 1,2957 tegen 1,3180 de week ervoor, wat 0,0223 lager is.

Prijzen enkelvoudige grondstoffen

Afgelopen donderdag 4 september maakte AgruniekRijnvallei hun prijzen van enkelvoudige grondstoffen in week 35 en 36 bekend:

Grondstof Week 35 Week 36
Bietenpulp 6 mm 20,6 20,45
Duitse bietenpulp 19,2 18,95
Tarwe 17,45 17,45
Gerst 17,45 17,55
Soja HP 42,25 42,25
Soja 44/7 39,9 39,9
Raapzaadschroot 21,5 21,9
     
 

De genoemde dagprijzen in euro’s zijn exclusief BTW, indicatief en gelden per 100 kg, voor volle vracht, geblazen in de silo en exclusief automatische betalingskorting.

Tekst:Tom Schotman, Agrifirm & AgruniekRijnvallei

 

 
 

Inloggen op de ledenportal