Boerderij: Griekenland schuldig aan breken kooiverbod

09-09-2014

PLUIMVEEHOUDERIJ
Brussel - Griekenland overtreedt de Europese wetten voor het dierenwelzijn.

Het land is in gebreke gebleven bij het doorvoeren van het kooiverbod voor leghennen. Dat kooiverbod geldt al sinds 1 januari 2012, maar er zijn nog steeds bedrijven in Griekenland die de leghennen in kooien houden.

Het Europese Hof van Justitie deed vorige week uitspraak in een procedure tegen Griekenland over deze zaak. Het Hof houdt de Griekse regering verantwoordelijk voor grootschalige schendingen van de regels. Ook Italië is al eerder op dezelfde manier veroordeeld in mei van dit jaar. Ook daar zijn nog steeds bedrijven die de hennen nog in kooien houden.

De zaak dateert van april 2013, toen de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie stapte en Italië en Griekenland aanklaagde wegens het niet naleven van het kooiverbod (richtlijn 1999/74 / EG). De richtlijn dateert van 1999 en de EU-lidstaten hadden dus twaalf jaar de tijd gehad om om te schakelen.

Uit gegevens van Griekenland zelf bleek dat het land in juni 2013, achttien maanden na het van kracht worden van het kooiverbod, nog bijna 800.000 leghennen telde in niet-aangepaste kooien op 91 verschillende locaties.

Actiegroep Compassion in World Farming, een organisatie die fel heeft gelobbyd om zowel Italië als Griekenland aan te pakken, verwelkomde de uitspraak van het Europese Hof, maar zei dat de rechtbank strengere sancties moet opleggen.

De huidige veroordeling van Griekenland die er op neer komt dat het land de proceskosten moet betalen, betekent slechts een lichte tik op de vingers die weinig zal bijdragen aan een snelle doorvoering van de Europese regels, verwacht CIWF. De organisatie wijst er op dat het Hof nog steeds de mogelijkheid heeft om een boete op te leggen tegen Griekenland.

door SAKE MOESKER 9 sep 2014

 
 

Inloggen op de ledenportal