Pluimveeweb: Onderzoek naar Italiaanse fraudezaak vogelgriepvaccins

10-09-2014

woensdag 10 september 2014

In Italië is de politie een onderzoek gestart naar een netwerk van wetenschappers en bedrijfsleiders die betrokken zouden zijn in een fraudezaak met vogelgriepvaccins. Tussen 2000 en 2008 zou een ‘crimineel netwerk’ samengewerkt hebben om zo veel mogelijk geld te slaan uit de vogelgriepcrisis.

De betrokkenen zouden varianten van het virus het land hebben binnengesmokkeld en een illegaal vaccin tegen de ziekte geproduceerd en verkocht hebben. Sleutelfiguren bij de overheid zouden een oogje dichtgeknepen hebben, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT). 

De Italiaanse politie beschuldigt ruim veertig wetenschappers, regeringsleden en bedrijfsleiders deel uitgemaakt te hebben van een frauduleus netwerk dat het vogelgriepvirus Italië zou hebben binnengesmokkeld om vervolgens illegale vogelgriepvaccins te verkopen. 

Overheidsfiguren ook betrokken
Ook verschillende overheidsfiguren zouden betrokken zijn. Dat staat te lezen in het wetenschapsblad Science, dat uit het politierapport gelekte informatie openbaar maakt. 

De belangrijkste beschuldigden zijn virologen Stefano Marangon en Giovanni Cattoli van het Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSVe), kaderleden van dierenvaccinproducent Merial, medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid en dierenartsen in de pluimvee-industrie. 

Ook Ilaria Capua, een vooraanstaand virologe van het IZSVe en ondertussen parlementslid, wordt genoemd. Eén van de beschuldigingen luidt dat Paolo Candoli, manager van Merial, vanaf 1999 het virus met opzet is beginnen verspreiden. 

Markt creëren voor het vaccin
Op die manier wilde hij een markt creëren voor het vaccin, en de regering dwingen het vaccin goed te keuren, wat volgens EU-regelgeving verboden was tijdens de vogelgriepepidemie, aldus het rapport. 

Toen Europa eind 2000 toch toelating gaf om een vaccin te gebruiken, ging het om een type geproduceerd door Merial. De betrokkenen ontkennen voorlopig in alle toonaarden.

Tekst:Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

 
 

Inloggen op de ledenportal