Pluimveeweb:‘Legcrisis duurt nog lang voort’

10-09-2014

 woensdag 10 september 2014

Inkoopdirecteur Petro Boon van eierhandel gebroeders Van Beek zat op 15 mei aan tafel bij de open discussie tijdens het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Leg.
De eierprijzen blijven nog lang op hetzelfde lage niveau. Dat verwacht Petro Boon, directeur inkoop bij eierhandelaar Gebr. Van Beek Group. „De consumptie van tafeleieren in Nederland en Duitsland steeg de afgelopen jaren licht. De vraag is of dit in 2014 ook zo blijft. Maar het aanbod van eieren neemt harder toe, doordat leghennenhouders in Nederland en vooral in Duitsland nieuwe stallen bouwen. Daardoor stijgt de zelfvoorzieningsgraad in Duitsland, de grootste afzetmarkt voor scharreleieren."

„Bovendien stijgt ieder jaar de productie per hen. Er komen dus meer eieren op de markt, waardoor de prijzen laag blijven”, voorspelt Boon. De inkoopdirecteur deed zijn uitspraken gisteren in zijn presentatie over de ‘de Europese Eierenmarkt’ tijdens een bijeenkomst in Den Ham van Agrivaknet. Dit is een vereniging voor adviseurs in de landbouw. 

Herstel in 2021
Volgens adviseur Herman van Welie zal de eiermarkt wellicht pas in 2021 herstellen. Dan komt er namelijk een verbod op verrijkte kooien en neemt het aantal hennen hopelijk af. Van Welie mengde zich na de presentatie van Boon in de discussie. 

De situatie van nu is anders dan vroeger. Wanneer vroeger de prijzen langdurig laag waren stopten er leghennenhouders met oude stallen, waardoor de markt weer in evenwicht kwam. Momenteel hebben veel leghennenhouders nog vrij nieuwe stallen en/of stalinrichting en stoppen daarom niet. Als er nu bedrijven failliet gaan, worden ze overgenomen, waardoor het aantal hennen en eieren niet afneemt. . 

Regionaliteit 
„Regionale producten zijn de laatste jaren zeer populair geworden in Duitsland. Ondanks dat die eieren anderhalf bijna twee keer zo duur zijn dan reguliere eieren, worden ze wel gekocht door consumenten”, vertelt Boon. Om daar een graantje van mee te pikken is Van Beek de afgelopen jaren meer en meer actief in Duitsland. Het bedrijf heeft ook vestigingen in ons buurland. 

Duitse eierprijs hoger
Het handelsbedrijf koopt nu eieren bij 40 Duitse leghennenhouders. Vijf jaar geleden haalden ze bij slechts één Duitse leghennenhouder de eieren op. „Duitse leghennenhouders ontvingen door de grote vraag de afgelopen jaren een hogere eierprijs dan hun Nederlandse collega’s”, geeft Boon ruiterlijk toe. „Maar dat is nu over. We betalen de Duitse leghennenhouders nu ook de NOP notering.”

„Naast regionaliteit is duurzaamheid ook een trend. Consumenten denken daarbij aan het welzijn van de kip. Bedrijven zoals Calvé en Nestlé gebruiken, onder druk van dierwelzijnsorganisaties, bijvoorbeeld geen kooi eieren meer, Calvé stapt zelfs over van scharrel naar freiland ei”, aldus Boon. „Naast welzijn van de kip is maatschappelijk verantwoorde soja ook een belangrijk issue als het om duurzaamheid gaat.” 

Schakel om 
Boon adviseert leghennenhouders open te staan voor alternatieve huisvestingssystemen. „Scharreleieren zijn er in overvloed in Nederland en Duitsland. Het aanbod van alternatieve eieren is lager en de vraag is nog wel goed.” 

„Nederlandse leghennenhouders hadden altijd een voorsprong op hun Europese collega’s door de goede technische resultaten en vanwege de kostprijsbeheersing”, vertelt Boon. Die voorsprong moeten we blijven houden volgens de inkoopdirecteur. Maar dit is lastig. „Een aantal Duitse leghennenhouders zit er vlak achter.”

Van bedreiging naar kans
De komende jaren staat de sector bovendien voor een groot aantal uitdagingen, zoals het snavelkapverbod. Van deze bedreiging kunnen Nederlandse leghennenhouders volgens Boon een kans maken, doordat ze de eerste in Europa zijn die deze hennen houden. „Meer aandacht aan hennen geven vanwege het snavelkapverbod past beter bij Nederlandse gezinsbedrijven dan bij grote Duitse of Franse concerns”, denkt de inkoopdirecteur. 

„Als dit verbod in één Duitse deelstaat wordt ingevoerd, volgen de andere vaak snel. Hetzelfde geldt voor supermarkten”, zegt de eierhandelaar. Als Nederlandse leghennennhouders dan die eieren als enige kunnen leveren, hebben ze een sterke positie, volgens Boon.  

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal