Pluimveeweb: Verkiezing mooiste kippenuitloop

12-09-2014

vrijdag 12 september 2014
Gangbare en biologische pluimveehouders die op hun bedrijf over een kippenuitloop beschikken kunnen meedoen aan de wedstrijd ‘mooiste kippenuitloop’. Pluimveehouders kunnen zichzelf of collega pluimveehouders tot uiterlijk 31 oktober 2014 opgeven. Initiatiefnemers van de verkiezing, die zowel voor vleeskuikenhouders als legpluimveehouders is, zijn de biologische ketenorganisatie Bionext en het Louis Bolk Instituut.

„Kippen zijn bosvogels. Daarom zitten zij het liefst in een uitloop met bomen of struiken”, zeggen de initiatiefnemers. In Nederland is ongeveer 2.300 hectare in gebruik als uitloop voor biologische en vrije uitloopkippen. Een deel van deze uitlopen bestaat nu uit gras. 

Steeds meer pluimveehouders planten gelukkig allerlei soorten bomen en struiken in hun uitloop. Vanuit het project ‘Bomen voor Buitenkippen’ is er de afgelopen 2 jaar geëxperimenteerd met de aanplant van miscanthus en fruitbomen in de kippenuitloop. Vanuit ‘Kiplekker onder de wilgen’  zijn testen gedaan met wilgen in de uitloop. 

Verkiezing 
Zo’n kipvriendelijke uitloop ziet er ook mooi uit voor voorbijgangers. Maar wat vinden al die wandelaars en fietsers nu het mooist? Om dat te weten te komen, organiseren het Louis Bolk Instituut en Bionext vanuit het project ‘Bomen voor buitenkippen’ de verkiezing voor de mooiste kippenuitloop. Hierbij kunnen consumenten online stemmen op de kippenuitloop die zij het allermooist vinden. 

Twee winnaars 
Behalve dat de uitloop er mooi uit moet ziet, zijn ook andere aspecten van belang: gebruiken de kippen hem daadwerkelijk, arbeid, verhouding tussen kosten en eventuele opbrengsten, overzicht kunnen houden op de kippen, weren van AI-risicovogels, verminderen van de mestdruk op de uitloopbodem, etc. 

Daarom zal er, naast de consumentenwedstrijd, ook een vakjury zijn die let op de meer ‘professionele’ aspecten van de kippenuitloop. De wedstrijd levert dus twee winnaars op: één gekozen door ‘het publiek’ en één gekozen door de vakjury.

Meedoen levert uw bedrijf veel publiciteit op en geeft de buitenkippen een extra steuntje in de rug. De winnaar van de verkiezing wordt eind maart bekend gemaakt, net voor Pasen. Zo hopen we dat consumenten met Pasen heerlijke eieren van buitenkippen kopen. 

Meedoen
U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar: van.der.velden@bionext.nl 
Voeg daarbij de volgende zaken als bijlage toe:

Het ingevulde aanmeldformulier. U kunt het lege formulier hier downloaden.
Foto’s van de uitloop (maximaal 4, liefst hoge resolutie en uit verschillende jaargetijden)
Een plattegrond van de uitloop bij het bedrijf, waarop ingetekend is waar de beplanting staat. Hiervoor kunt u als basis de plattegrond van Dienst Regelingen gebruiken.  In de bijlage vindt u de symbolen voor de verschillende beplantingssoorten. Als er een beplantingssoort niet bijstaat, kunt u  zelf een symbool bedenken.
Wat kunt u winnen?
De winnaar krijgt een prachtige oorkonde en een bord voor in de uitloop, met de tekst ‘Mooiste kippenuitloop 2015’. En we maken een kort filmpje over uw bedrijf. 

Verder vragen we u om uw bedrijf beschikbaar te stellen voor een excursie, die wij dan organiseren. Of dat een excursie voor pers, publiek of collega-pluimveehouders wordt, is nu nog niet bekend.  

Meer informatie 
Kijk op www.bomenvoorbuitenkippen.nl/verkiezing of neem contact op met Bionext: 030-233 99 70, 
en vraag naar Miriam van Bree of Leonie van der Velden. Van.bree@bionext.nl / 
van.der.velden@bionext.nl 

Tekst:Tom Schotman, Louis Bolk Instituut & Bionext

 
 

Inloggen op de ledenportal