Pluimveeweb: NOP richtprijs aangepast

22-09-2014

vrijdag 19 september 2014
aangepast: maandag 22 september 2014
De parameters als input voor de NOP richtprijzen zijn per week 37 aangepast. Dit moet leiden tot een betere afspiegeling van de markt.

Voorzitter Jan Willem Lagerweij van de NOP commissie schrijft in een toelichtende brief aan de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) onder meer. „Als NOP commissie hebben we het voornemen om in een aantal stappen terug te groeien naar de oorspronkelijke doelstelling:”
 
„Vanuit diverse noteringen een gemiddelde berekenen die de werkelijke ontwikkelingen in de markt zo dicht mogelijk benadert met verder als gegeven dat de uiteindelijk gepubliceerde richtprijs franco pakstation is.”
 
Dit houdt onder meer in dat er een correctie komt op de kleine scharrel eieren S, de bruine notering nooit lager mag komen dan de witte en de Weser Ems als een basis notering een grotere rol krijgt toebedeeld. Deze wijzingen zullen in een 3-tal weken worden doorgevoerd. Waarschijnlijk zal dit leiden tot hogere prijzen, verwacht pluimveebeurs.nl. 

Wijzigingen
Puntsgewijs zien de wijzigingen er als volgt uit. 

Scharrel: 

De extra korting van 20 cent bij klasse S schrappen. Steeds vaker komen wij berichten tegen dat er extra geld wordt geboden voor kleine eieren. Invoeringsmoment week 37.
Bruin nimmer lager dan wit noteren. Invoeringsmoment week 37.
Bij zowel wit als bruin de correctie op Weser-Ems met 30 cent verlagen. Dit in drie stappen van 10 cent. Aangezien WE 1/3 van de richtprijs is bepaald, zal dit netto leiden tot het verminderen van de achterstand op andere noteringen met 10 cent. Invoeringsmoment week 37, 38 en 39 (elke week met 10 cent).

Kooi: 

Bruin nimmer lager dan wit noteren. Invoeringsdatum week 37.
In 2010 is de correctie op WE met 50 cent verhoogd met als argumentatie dat deze Duitse notering verrijkte kooi of kleingruppenhaltung betrof en de Nederlandse praktijk toen nog steeds de traditionele kooi was. Aangezien er sinds 1 januari 2012 ook in Nederland geen traditionele kooien meer aanwezig zijn, wordt de correctie op WE teruggebracht op het oude niveau. Invoeringsdatum week 38.

Tekst:Tom Schotman, Pluimveebeurs.nl & NOP commissie

 
 

Inloggen op de ledenportal