Pluimveeweb: Ondergrens graanprijzen nog niet bereikt

29-09-2014

Afgelopen week zijn de prijzen van de granen verder onder druk komen te staan. Zowel op de fysieke markt als op de termijnmarkt ging er een flinke hap af. Op het laagste punt daalde de tarweprijs bijvoorbeeld meer dan 24 procent vergeleken met vorig jaar en was 45 euro lager. Dit is de laagste notering sinds 15 juni 2010.

In het midden van vorige week herstelde de markt zich enigszins als gevolg van het verzilveren van koopposities, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update. Of de bodem in de notering is bereikt blijft maar de vraag met de verwachte positieve prognoses wat betreft productie en voorraden en de enorme maïsoogst die eraan gaat komen.

De prijzen van granen daalden onder andere door de volgende berichten verder:

  • Het (International Grains Council) IGC rapport van september geeft een duidelijk beeld van de positieve graanoogsten. Zo wordt de prognose van de wereldwijde productie voor 2014/2015 verhoogd met 8 miljoen ton tot 1983 miljoen ton en dat is slechts 10 miljoen ton lager dan het recordseizoen 2013-2014. Voor tarwe geldt dat dit het hoogste seizoen ooit is.
  • De vooruitzichten voor de opbrengsten van maïs in de VS en de EU zijn zeer goed. Men verwacht ten opzichte van het topseizoen van vorig jaar een opbrengststijging van 1 procent .
  • De consumptie zal naar verwachting dit jaar stijgen met 2 procent ten opzichte van het vorige seizoen, met name door een groter aandeel dat voor veevoer wordt gebruikt. De voorraden zullen met 3 miljoen ton toenemen tot 429 miljoen ton ten opzichte van de prognose in augustus en dat is 25 miljoen ton meer dan een jaar geleden. Dit is de grootste voorraad sinds 1999.
  • Ook de Europese Commissie heeft de Europese graanoogst positief bijgesteld voor het seizoen 2014/2015 tot een recordoogst van 317 miljoen ton graan (vorig seizoen 302 miljoen ton) Uit de graanbalans blijkt dat de voorraad op 30 juni 2015 50,9 miljoen ton graan zal bedragen wat voldoende is voor 9,5 weken Europese graanconsumptie en dat is ten opzichte van augustus ruim een week meer.
  • De EU oogst een recordopbrengst van 70 miljoen ton maïs en zal de prijs verder doen dalen.

Andere factoren

De graanprijzen zakken niet alleen door de enorme productie maar ook andere factoren spelen hierin een rol:

  • De rust in Oekraïne is enigszins teruggekeerd door de wapenstilstand en dat stelt de graanmarkt gerust.
  • De Amerikaanse exporteurs willen marktaandeel terugwinnen en bieden de tarwe voor lage prijzen aan.
  • Kopers zijn iets meer afwachtend in een dalende markt.

Prijzen, tarwe, gerst en maïs

Op de fysieke markt daalde de tarwe met 4 euro, gerst 1 euro en de maïs met 7 euro per ton. Op de termijn markt daalde de tarwe met 4 euro, gerst met 1 euro en maïs met 6 euro per ton.

Marktinfo soja en raap

De verwachtingen voor de sojaoogst blijven uitstekend. De sojanoteringen gingen behoorlijk onderuit op de termijnmarkt als gevolg van goede oogstverwachtingen in de VS, Brazilië en Argentinië. Het IGC verwacht een sojabonenoogst van 310 miljoen ton en dat is 28 miljoen ton meer ten opzichte van vorig seizoen. Het verbruik wordt ook hoger ingeschat op 300 miljoen ton. Vorig jaar was dit 281 miljoen ton.

Prijzen soja en raap

Op de fysieke markt steeg de sojaprijs met 1 euro per ton en de raapschroot zelfs met 10 euro per ton. Op de termijnmarkt daalde de sojaschroot met 7 euro, terwijl de raapschroot steeg met 3 euro per ton. De zwakke euro ten opzichte van de dollar doet de prijs van sojaschroot minder dalen.

Koers euro/dollar

De koers van de euro werd deze week fors zwakker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 26 september noteerde de koers 1,2746 tegen 1,2877 de week ervoor, wat 0,0131 lager is.

Tekst:Tom Schotman & Agrifirm

 
 

Inloggen op de ledenportal