Pluimveeweb: Oekraïense eiergigant krijgt exporttoelating naar EU

02-10-2014

Avangardco, de grootste eierproducent van het Euraziatisch continent, heeft voor het eerst de toelating gekregen om verwerkte eierproducten naar de EU te exporteren. Het bedrijf bezit een integratie met ongeveer 23 miljoen leghennen in legbatterijen.

Tot het Europese vrijhandelsakkoord met Oekraïne van start gaat, zal de export onderworpen zijn aan een quotum. Het Oekraïense eierbedrijf Avangardco mag verwerkte eierproducten uitvoeren naar de EU. Dat melden het Britse Farmers Weekly en het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. 

Imperove Foods, de verwerkingspoot van Avangardco, zou vanaf begin oktober met de uitvoer starten. Avangardco bezit 19 pluimveebedrijven. De CEO van het bedrijf, Iryna Marchenko, liet al weten dat de toelating past in de ambitie van het bedrijf om zich sterker te manifesteren op de internationale exportmarkt.

Oekraïense eiersector competitief 

Uit een marktstudie die uitgevoerd werd voor Euwep, de sectorfederatie voor de Europese eierproducenten en –industrie, bleek eerder al dat de Oekraïense eiersector zelfs met de huidige importtaksen al competitief is op de Europese markt. 

In een eerste fase zou de export gelimiteerd worden tot 3.000 ton verwerkte eieren. Ook Ovostar Union, een andere Oekraïense eierproducent, heeft een exporttoelating op zak. Het vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU is er omwille van het conflict met Rusland vooralsnog niet en zou er ten vroegste komen in januari 2016.

Tekst:Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

 
 

Inloggen op de ledenportal