Boerderij: Dijksma: eiermarkt moet problemen zelf oplossen

03-10-2014

PLUIMVEEHOUDERIJ
Den Haag - De eiermarkt moet zelf herstellend optreden en voor een nieuw evenwicht van vraag en aanbod zorgen. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in reactie op Kamervragen van het CDA over de moeilijke situatie van legpluimveehouders. Volgens Dijksma is de slechte marktsituatie voor de legpluimveesector het gevolg van overaanbod van eieren als gevolg van de eierproductie in de Europese Unie. 

Volgens het ministerie is in de eerste zeven maanden van dit jaar in de EU 7.176 ton eieren en eiproducten ingevoerd van buiten de EU. In 2013 was dit 19.725 ton voor het hele jaar. Dat is 0,2 procent van de totale Europese eiproductie. In Nederland is dit jaar tot en met juli 342 ton ingevoerd, dat is aanzienlijk meer dan de 227 ton die in heel 2013 is aangevoerd.  Of dit om kooieieren of scharreleieren gaat is niet bekend.

De Nederlandse pluimveesector heeft de afgelopen jaren voor €200 miljoen geïnvesteerd in nieuwe huisvestingssystemen vanwege het kooiverbod. Import van legbatterijeieren van buiten de EU kan niet voorkomen worden, aldus Dijksma. De pluimveesector ziet dit als concurrentievervalsing.

door MARISKA VERMAAS 2 okt 2014

 
 

Inloggen op de ledenportal