Pluimveeweb: ‘EU-land mag zelf beslissen over verbod op snavelbehandeling’

03-10-2014

vrijdag 3 oktober 2014

Landen die lid zijn van de Europese Unie mogen zelf beslissen of ze een verbod op snavelbehandeling invoeren. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van de VVD.

De Europese wetgeving tot vaststelling van minimumnormen voor de bescherming van legkippen geeft aan dat elke vorm van verminking van pluimvee verboden is. 

Om pikkerij en kannibalisme te voorkomen, kunnen de lidstaten echter het inkorten van snavels toestaan bij kuikens jonger dan 10 dagen die voor de leg bestemd zijn. De behandeling moet wel uitgevoerd worden door gekwalificeerd personeel, meldt het Ministerie van Econmische Zaken. 

Zelf beslissen
Het staat dus lidstaten vrij om strengere regels in te voeren op dit gebied. Nederland kiest daarvoor door in 2018 een verbod op snavelbehandeling in te stellen. Dijksma zou overigens wel graag zien dat er een Europees verbod komt op ingrepen bij pluimvee. 

Dijksma wijst er op dat er verschillende andere landen in Europa voor een verbod op snavelbehandeling hebben gekozen. In Finland, Noorwegen en Zweden is het inkorten van de snavels van leghennen al jaren verboden. 

Duitsland
Andere lidstaten bereiden een verbod op deze ingreep voor, zoals Duitsland. Eigenlijk geldt daar al een verbod. De regionale veterinaire diensten kunnen echter een vergunning afgeven voor de ingreep bij koppels indien nodig en blijken dit nog regelmatig te doen, eventueel met beperkingen betreffende de gebruikte methode. 

De Duitse deelstaten Niedersachsen en Mecklenburg-Vorpommern overwegen een verbod zonder de huidige uitzonderingsmogelijkheden voor het snavelbehandelen per 1 januari 2017. Beide deelstaten beschikken samen over 75 procent van de leghennenplaatsen in Duitsland. 

Verbod in 2017
Verwacht wordt dat de rest van Duitsland snel zal volgen. Het kwaliteitskeurmerk KAT heeft in het verlengde daarvan besloten tot een verbod op het snavelbehandelen per 1 januari 2017 voor de aangesloten bedrijven. 

Er vinden gesprekken plaats met de retail over de etikettering van eieren van niet behandelde hennen. Verder overweegt Nedersaksen een houdverbod voor behandelde hennen, zoals Dijksma dat ook in Nederland wil regelen. 

Verenigde Koninkrijk
In het Verenigde Koninkrijk is het eerder besloten verbod op snavelbehandelen uitgesteld tot tenminste 2016. Het verbod zal ingaan als gebleken is dat het houden van onbehandelde leghennen op praktijkbedrijven geen groter risico vormt voor hun welzijn dan de ingreep zelf. 

De overheid zal in 2015 na een evaluatie een beslissing nemen over het verbod. In andere lidstaten kiest het bedrijfsleven zelf voor het beperken of verbieden van ingrepen zonder dat een verbod vastgelegd is in de regelgeving. 

Oostenrijk en Denemarken
In Oostenrijk wordt het inkorten van de snavels in de praktijk bijna niet meer uitgevoerd onder invloed van private keurmerken. In Denemarken heeft de belangenorganisatie van de legsector in juli 2013 besloten tot het niet meer behandelen van de snavels van legkippen. De Deense overheid geeft aan dat ze de komende jaren wetgeving op dit gebied wil instellen. 

Tekst:Tom Schotman & Ministerie van Economische Zaken

 
 

Inloggen op de ledenportal