Pluimveeweb: Lodders stelt Kamervragen over exporttoelating Oekraïense legbatterij eieren

03-10-2014

zaterdag 4 oktober 2014

VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders stelt staatssecretaris Sharon Dijksma vragen over de exporttoelating van Oekraïense legbatterij eieren van Avangardco op de Europese markt. VVD Europarlementariër Jan Huitema zal dit weekend soortgelijke vragen stellen aan de Europese Commissie.

Deze week werd bekend dat het Oekrainse bedrijf Avangardco, dat 23 miljoen leghennen heeft, hun legbatterij eieren naar de Europese Unie mag exporteren. Pluimveehouders zijn woedend over deze vorm van valse concurrentie. Legbatterijen zijn in de EU al sinds 2012 verboden.
 
Lodders stelt Dijksma de volgende vragen: 

1. Kent u het artikel ‘Oekraïense eiergigant krijgt exporttoelating naar EU’? 

2. Klopt het dat Avangardco toelating heeft gekregen om verwerkte eierproducten op de Europese interne markt te brengen? Zo ja, welke instanties zijn betrokken geweest bij de besluitvorming en welke rol hadden zij?

3. Hoe beoordeelt u de toelating van de verwerkte eierproducten van Avangardco? 

4. Kunt u bevestigen dat Avangardco leghennen houdt in legbatterijen en deze voorzieningen niet aan de Europese minimum normen voldoen? Zo nee, bent u voornemens dit nader te onderzoeken?  

5. Bent u voornemens bij de volgende Landbouw- en Visserijraad of bij een andere geschikte gelegenheid de Europese Commissie op te roepen de ongelijke concurrentie door de toelating van Avangardco te stoppen? Zo ja, schat u in dat uw verzoek gehoor krijgt? Zo nee, waarom niet?

6. Bent u van mening dat wanneer Avangardco in welke omvang dan ook leghennen houdt die niet op z’n minst in een verrijkte kooi leven zij geen toegang mogen hebben tot de Europese interne markt? Zo nee, hoe worden de Europese normen dan gehandhaafd? Zo ja, welke stappen gaat u verder zetten?

7. Kunt u aangeven of uw toezegging bij de viering van het 10-jarig bestaan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders om te komen tot een masterplan voor de legsector al inhoud heeft gegeven? Hoe staat dit proces er nu voor? 

De NVP vroeg Dijksma al meerdere malen actie te ondernemen om de crisis in de legsector - grotendeels veroorzaakt door Europese regelgeving - te helpen oplossen. Tot nu toe deed de Dijksma helemaal niets om faillisementen van (gezins)bedrijven in de legsector te voorkomen. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal