Boerderij: Geen maatregelen mogelijk tegen Oekraïens ei

08-10-2014

PLUIMVEEHOUDERIJ
Den Haag – Er zijn geen maatregelen mogelijk om te voorkomen dat Oekraïense legbatterijeieren op de Nederlandse markt komen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een debat over de landbouwraad in de Tweede Kamer.

Vrijwel alle fracties vinden het niet terecht dat Nederlandse legpluimveehouders zich moeten houden aan de hoge eisen voor onder andere dierenwelzijn, terwijl eieren uit legbatterijen wel het land in mogen. "Ik ben er meer dan ongelukkig mee dat de Nederlandse pluimveehouders concurrentie ondervinden vanuit Oekraïne en dat gelijk speelveld daarbij ontbreekt", zegt Dijksma. Ze wijst erop dat het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Oekraïne een veel bredere context heeft op geopolitiek vlak dan alleen de agrarische handelsbelangen. Vanwege het ongelijke speelveld heeft Nederland in het beheerscomité als enige land tegen het voorstel over de handel gestemd. Terugdraaien kan volgens Dijksma niet meer.

Voor de lange termijn probeert Nederland dierenwelzijn als non-tradeconcern in de wereldhandelsorganisatie WTO op te nemen. Op de korte termijn is er volgens Dijksma niets mogelijk.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts riep Dijksma op om creatieve maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door 100 procents-controles van Oekraïense eieren door de NVWA. Dijksma wijst dit af. "Daar hebben we de capaciteit niet voor en de NVWA controleert hierbij alleen op voedselveiligheidsaspecten en niet op dierenwelzijn", aldus Dijksma.

door MARISKA VERMAAS 8 okt 2014

 
 

Inloggen op de ledenportal