Pluimveeweb: Wakker Dier roept op tot verklikken kooiei

16-10-2014

Wakker Dier roept de consumenten op om voedingsproducten, waar mogelijk kooieieren in zitten, te melden.

Op het etiket van veel producten, zoals koekjes, cakes, toetjes, taarten, pasta’s en sauzen staat vaak enkel ei, eigeel of eiwit. Het is onbekend waar dit ei vandaan komt.

Volgens Wakker Dier zou dit ei mogelijk afkomstig kunnen zijn van een in kooi gehouden kip. Met de actie, inclusief radiospot, wil Wakker Dier de producten met kooieieren opsporen en de producent hier op aanspreken en consumenten duidelijk maken om welke producten het gaat. 

Verwerkte eieren

„Bij het kopen van een doosje eieren, kiezen veel mensen bewust voor diervriendelijkere eieren, zoals vrije-uitloop, biologisch of rondeel. Maar elk jaar krijgen zij hiernaast gemiddeld nog eens 44 eieren binnen via producten zoals taarten, pasta’s en sauzen. Dit kunnen kooieieren zijn”, vertelt een woordvoerder van Wakker Dier. 

De radiospot valt binnen de kooiei-campagne die Wakker Dier afgelopen juli startte. De campagne is erop gericht om zoveel mogelijk kippen uit kooien te helpen, en waar mogelijk de wei in te krijgen. 

Overgestapt 

Inmiddels zijn er al een aantal bedrijven gestopt met de verwerking van kooieieren in hun producten. Hierbij gaat het onder meer om Bolletje, Valess, Jan Pannekoek, Honig, Heinz Sandwich Spread, Subway, Olvarit, John West, Gijs Streekproducten en Yil’driz. 

„Jaarlijks worden er 2,5 miljard eieren Nederland ingevoerd, waarbij de huisvesting van de kippen onduidelijk is”, aldus Wakker Dier. Die eieren zouden uit legbatterijen kunnen komen.

Wakker Dier is ook tegen verrijkte kooien die in Nederland nog wel zijn toegestaan. Wakker Dier vindt dat een kip niet achter gaas op draadgaas hoort, maar moet kunnen scharrelen in stro en een (beschutte) weide verdient. Zij dringt daarom bij fabrikanten aan op een einde aan het gebruik van kooiei.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal