Pluimveeweb: Dijksma: ‘Importverbod Oekraïense eieren niet mogelijk’

28-10-2014

dinsdag 28 oktober 2014

Staatssecretaris Sharon Dijksma kan de import van Oekrainse legbatterij eieren niet verbieden. Dat laat Dijksma vandaag weten na Kamervragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders.

Dijksma gaat ook niet onderzoeken of de Oekrainse eiergigant Avangardco leghennen in legbatterijen houdt. „ Over de precieze productieomstandigheden van Avangardco heb ik geen informatie. Aangezien er geen twijfel is over de rechtmatigheid van de toelating van producten van Avangardco tot de EU, is er mijns inziens geen reden voor nader onderzoek”, schrijft ze. 

De staatssecretaris maakt zich wel zorgen over het gelijke speelveld voor Europese landbouwers op gebied van dierenwelzijn in het relatie tot onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden. 

Non-trade concern
In het kader van de WTO moet er volgens Dijksma dan ook op worden ingezet om dierenwelzijn als zogeheten ‘non-trade concern’ erkend te krijgen. Bijvoorbeeld bij de invoer van eieren en eiproducten uit de Oekraïne. 

„In het vrijhandelsakkoord met Oekraïne is vastgelegd dat Oekraïne zich zal inspannen om zijn wetgeving op één lijn te brengen met die van de EU, onder andere ook op het terrein van dierenwelzijn”, schrijft Dijksma. 

Niet formeel 
„Deze afspraak is met de huidige eenzijdige toepassing van het akkoord door de EU echter nog niet formeel van kracht. Aangezien Oekraïne er nu formeel niet aan gebonden is om zich in te spannen om zijn dierenwelzijnswetgeving op één lijn te brengen met die van de EU, heeft de Nederlandse vertegenwoordiger in het beheerscomité op mijn instructie tegen de heffingsvrije toelating van eieren uit Oekraïne gestemd.”

Tegen heffingsvrije import
Hierbij heeft Nederland toegelicht tegen heffingsvrije import te zijn van eieren en eiproducten uit Oekraïne die niet voldoen aan de EU-dierenwelzijnsnormen. Helaas was Nederland de enige met dit standpunt. 

„Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 13 oktober jongstleden heb ik de Europese Commissie opgeroepen om bij de Oekraïne aan te dringen op hervorming van de wet- en regelgeving ten aanzien. Waar nodig is de EU daarbij bereid Oekraïne te ondersteunen bij het verbeteren van dierenwelzijn, onder meer in de eiersector.” 

Klein probleem
„Tegelijkertijd moeten we dit probleem ook in proportie zien”, vindt Dijksma. „Jaarlijks mag er in totaal 3.000 ton eieren en 1.500 ton eiproducten uit Oekraïne heffingsvrij worden ingevoerd in de EU. De hoeveelheid eiproducten wordt in jaarlijkse stappen verhoogd naar uiteindelijk 3.000 ton in 2020.” 

„Dit zijn zeer bescheiden hoeveelheden in vergelijking met de 7,25 miljoen ton eieren die de EU jaarlijks produceert. Commissaris Çiolos gaf tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 13 oktober jl. ook aan dat bij de samenstelling van het quotum voor eieren en eiproducten uit de Oekraïne rekening is gehouden met het gelijke speelveld in de EU. Hij verwacht geen grote instroom in de EU.”

Geen masterplan legsector
Ook gaat Dijksma niet in op het plan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders om een masterplan te maken voor de legsector. „De slechte marktsituatie voor de legpluimveesector is het gevolg van overaanbod door de hoge eierproductie in de Europese Unie. De markt zal zelf voor een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod moeten zorgen”, volgens Dijksma. 

„Wanneer de sector zelf met een plan komt ben ik uiteraard bereid om te bezien hoe ik uitvoering hiervan kan faciliteren en ondersteunen.”

Klik hier voor de antwoorden van Dijksma op de Kamervragen van Lodders. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal