Pluimveeweb: Politieke partijen willen in Europa geteeld veevoer

29-10-2014

woensdag 29 oktober 2014
Een aantal politieke partijen wil af van het ‘gesleep met soja’, zoals Carla Dik-Faber van de ChristenUnie het noemde. Ze willen dat de regering flinke stappen zet naar de verduurzaming van de veevoerimport.

Niet alleen de CU, maar ook GroenLinks, de PvdD en D66 zetten daarop in. Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling van de landbouwbegroting van het kabinet in de Tweede Kamer.

Minder dieren of niet?
De partijen streven naar een regionalisering van de veevoerproductie – een systeem waarin veevoer gemaakt wordt van de opbrengsten van de regio. Nu kan die regio nog behoorlijk groot zijn; heel Europa valt bijvoorbeeld binnen een enkele regio. Maar de import van soja uit Zuid-Amerika is niet duurzaam en moet dus stoppen.

Maar dat zal gevolgen hebben voor het aantal dieren dat gehouden kan worden, stelde Jesse Klaver van Groen Links. “Onze dieren eten 2 miljoen ton soja per jaar. Als we dat in Nederland willen verbouwen, moeten we 18 procent van ons oppervlak volzetten met soja. In heel Europa wordt 1 miljoen ton soja verbouwd.”

Maar Dik-Faber was het daar niet mee eens. Voor haar hoort Oekraïne ook bij de Europese regio, “en dat is een land dat heel goed soja zou kunnen produceren.” Ook Jaco Geurts (CDA) wees erop dat op innovatieve wijze meer soja geteeld kan worden in Nederland en de rest van Europa.

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal