Pluimveeweb: Vertrouwen agrosector op laagste niveau sinds twee jaar

31-10-2014

vrijdag 31 oktober 2014
Het vertrouwen in de agrarische sector is in twee jaar niet zo laag geweest. Boeren en tuinders waren begin oktober 2014 bezorgd over de huidige en verwachte economische situatie op hun bedrijven.

Van de pluimveehouders heeft ruim 20 procent plannen om te investeren. Dat blijkt uit de Nederlandse Agro Vertrouwensindex, waarin boeren en tuinders een inschatting van de huidige situatie op hun bedrijf en over de verwachtingen voor de komende twee tot drie jaar. 

Opvallend is dat zo’n 40 procent van de ondervraagde ondernemers verwacht de komende zes maanden wel te investeren. De helft hiervan zegt meer te zullen investeren dan vorig jaar.

De investeringsbereidheid is het grootst in de melkveehouderij (54 procent), gevolgd door de varkenshouderij (43 procent) en de opengrondstuinbouw (38 procent). De investeringsbehoefte lijkt bij pluimveehouders dus het laagst met ruim 20 procent. 

Geen geld voor investeringen 
Van alle ondervraagden geeft 23 procent aan niet te kunnen investeren door een gebrek aan financiële ruimte. Dit percentage ligt met ongeveer 40 procent het hoogst bij akkerbouwers en opengrondstuinders.

Uit bestudering van achterliggende factoren (conjunctuurcyclus terugkijkend) blijkt dat de stemming in het derde kwartaal van 2014 in alle sectoren negatief werd beïnvloed door lagere opbrengstprijzen. Wel geven varkens-, pluimvee- en melkveehouders aan dat de kosten op hun bedrijf relatief sterk gedaald zijn. 

Betere prijzen 
Pluimveehouders waren begin oktober 2014 optimistisch over de nabije toekomst voor de komende twee à drie jaar. Voor het komend jaar verwachten pluimveehouders iets betere prijzen voor hun producten. 

De vertrouwensindex is een enquête die viermaal per jaar de stemming onder een groep agrariërs meet en een initiatief van onder meer LEI Wageningen UR. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal