Pluimveeweb: ‘Handelaren moeten eieren beter vermarkten’

07-11-2014

vrijdag 7 november 2014
Eierhandelaren moeten Nederlandse eieren beter vermarkten, zodat voor de leghennenhouder ook een betere marge overblijft. Dat zei Servé Hermans, managing director van fokkerij-organisatie ISA donderdagavond 6 november tijdens de goed bezochte studieavond pluimvee van mengvoerfabrikant AgruniekRijnvallei in het Gelderse Voorthuizen.

„Nederlandse eierhandelaren hebben goud in handen. Ze kunnen kooivrije eieren leveren en dat kunnen niet veel andere langen. In Zuid Europa zit veruit het merendeel van de hennen namelijk nog in kooien. Ook kunnen ze straks waarschijnlijk eieren leveren van hennen die onbehandeld zijn.”

Daarmee onderscheiden ze zich van andere handelaren en  dat voordeel moeten ze volgens Hermans benutten. „Ga met een goede propositie naar grote internationale voedingsbedrijven zoals Unilever, Honig of Calvé, zodat dat soort bedrijven zich kunnen onderscheiden door het gebruik van kooivrije eieren.” 

Voor dat soort bedrijven is imago belangrijk en die willen niet aan de schandpaal worden genageld door organisaties zoals Wakker Dier. Nederlandse eierhandelaren kunnen zich volgens Hermans het beste richten op grote voedingsbedrijven. „Er zijn bedrijven die 20 tot 30 miljoen eieren per week nodig hebben.”

Niet weggeven maar verkopen 
Hermans kon in de zaal rekenen op veel bijval. Ook de andere aanwezigen vonden dat handelaren de eieren voor een goede prijs moeten verkopen in plaats van weggeven. „Als eierhandelaren nu een half centje minder krijgen, betalen ze de leghennenhouder minder. In plaats daarvan moeten ze de strijd aangaan en hun product beter/duurder verkopen”, vindt Jef Sloot van opfokorganisatie Maatman. 

Volgens Jeroen van den Hurk, sectormanager pluimvee van de Rabobank is de noodzaak er bij handelaren niet om het product duurder te verkopen omdat ze er toch wel aan verdienen. 

iSTEP
Ook veel leghennenhouders kunnen hun eieren voor een hogere prijs verkopen. „Zowel bij scharrel als Freiland zijn er forse verschillen van wel 35 cent in toeslagen”, zegt leghennenhouder en iSTEP-voorzitter Wim van Nieuwenhuijzen. 

Leghennenhouders die meedoen aan iSTEP delen anoniem prijsinformatie in een online database en krijgen zo meer inzicht in de eierprijzen. Zo staan ze sterker in onderhandelingen met hun afnemers en kunnen ze dus meer marge overhouden. Deelname aan iSTEP kost 200 euro per jaar. iSTEP telt momenteel 130 deelnemende leghennenhouders en wil graag dat meer leghennenhouders deelnemen. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal