Pluimveeweb: 'Onbehandelde snavels groter probleem bij bruine hennen’

07-11-2014

vrijdag 7 november 2014
Onbehandelde snavels geven bij bruine hennen meer problemen dan bij witte. Dat zei Servé Hermans, managing director van fokkerij-organisatie ISA donderdagavond 6 november tijdens de goed bezochte studieavond pluimvee van mengvoerfabrikant AgruniekRijnvallei in het Gelderse Voorthuizen.

In 2018 zijn ingrepen bij leghennenhennen in Nederland verboden en de KAT in Duitsland komt zelfs in 2017 al met dit verbod. Nederlandse leghennenhouders kunnen zich onderscheiden door het houden van onbehandelde hennen, volgens Hermans en Jeroen van den Hurk, sectormanager pluimvee van de Rabobank. 

Supermarkten en voedingsbedrijven willen zich onderscheiden. Van den Hurk denkt daarom dat sommige Nederlandse en Duitse supermarkten en voedingsbedrijven al eerder met deze eis komen. Dus moeten Nederlandse leghennenhouders die eieren kunnen leveren. 

Uitval verdubbeld
De fokkerij is al jaren bezig met het fokken van minder agressieve hennen, zodat de snavel intact kan blijven. „Waar we nu mee bezig zijn, ziet de leghennenhouder over vijf jaar pas”, zegt Hermans. Hun ervaringen zijn dat de uitval verdubbeld en dat er dus meer risico op pikkerij is bij bruine hennen dan bij witte. 

40 procent uitval
„Bij witte hennen gaat het meestal wel goed. Bij bruine hennen moet een leghennenhouders beter oppassen. Eens in de paar jaar kan er een koppel tussen zitten waarbij het mis gaat. Bij één koppel lag door pikkerij de uitval op 40 procent.”

Hermans en  Van den Hurk waren het er net als de andere aanwezigen in de zaal over eens dat het beter is om snavels te behandelen. „Een snelle ingreep kan veel leed voorkomen”, zegt Van den Hurk. 

„Rationeel gezien zouden ingrepen bij pluimvee toegestaan moeten blijven. Maar de politiek beslist vaak emotioneel en wil daarom ingrepen bij pluimvee verbieden”, vertelt Van den Hurk. 

Probleemkoppel
Hermans hoopt dat snavelbehandeling bij kippen mogelijk blijft als er zich een probleemkoppel met hoge uitval voordoet. „Dat komt dan ten goede aan het dierenwelzijn.” 

Verder zei Hermans dat het Nederland moet lukken om hennen met onbehandelde snavels te houden. „De beste vakmensen in de pluimveehouderij, werken in Nederland.” Daarmee doelde hij op zowel de pluimveehouders als ook de mensen daaromheen. 

Volgens de managing director van ISA moet er wel een hogere prijs voor die eieren komen omdat er meer kosten gemaakt worden. Dit komt onder meer door de hogere uitval. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal