Pluimveeweb: ‘Leer onbehandelde hen grondgericht pikgedrag’

07-11-2014

vrijdag 7 november 2014
Leghennenhouders moeten hennen met onbehandelde snavels in de opfok grondgericht pikgedrag leren. Dat voorkomt veel problemen op latere leeftijd. Dat zei Jan van Os, specialist pluimvee bij AgruniekRijnvallei donderdagavond 6 november tijdens de goed bezochte studieavond pluimvee van mengvoerfabrikant AgruniekRijnvallei in het Gelderse Voorthuizen.

In 2018 zijn ingrepen bij leghennenhennen in Nederland verboden en de KAT in Duitsland komt zelfs in 2017 al met dit verbod. Daarom doet mengvoerfabrikant AgruniekRijnvallei ervaringen op met onbehandelde hennen. Daarbij kunnen reguliere leghennenhouders leren van de ervaringen van biologische leghennenhouders omdat daar de snavel al jaren intact blijft. 

Van Os keek eerst in de literatuur en las dat kippen 60 procent van hun tijd bezig zijn met voergericht gedrag, oftewel pikken. In de opfok moeten de hennen al leren dat ze naar de grond pikken en niet op andere hennen. „Door graan te strooien, hebben de hennen afleiding en leren ze naar de grond te pikken”, zegt Van Os. Ook luzerne kan voor afleiding zorgen en tot grondgericht pikbedrag leiden. 

Langer licht geven
„Voldoende licht en een egale lichtverdeling is essentieel. Er mogen geen donkere plekken zijn”, vertelt Van Os. De pluimveespecialist is bovendien voorstander om de hennen langer licht te geven dan gebruikelijk. Ook moet licht dimbaar zijn. Van Os is tevens gecharmeerd van LED verlichting en raad pluimveehouders aan hiervoor te kiezen. 

„Daarmee bevorder je de jeugdgroei en dat is bij alle soorten vee en ook bij leghennen goed. De voederconversie in het begin is lager en de hennen zijn dan iets zwaarder na de opfok. Een nadeel is dat ze iets later beginnen met leggen.”

„Een voordeel is dat ze er wel klaar voor zijn om te leggen. Hun legapparaat is goed ontwikkeld. Als hennen te vroeg beginnen met leggen, leidt dit tot stress en kan dit tot ongewenst pikgedrag leiden”, licht hij toe. 

Meel beter dan korrel
Met scherpe snavels kunnen hennen ook beter selecteren. Daarom moet het voer niet te grof zijn. Als het te grof is, kunnen hennen bijvoorbeeld alleen maïs oppikken en krijgen ze alle voedingsstoffen niet binnen. Meel geniet volgens Van Os de voorkeur boven korrel. 

Zeker in de opfok is het volgens de pluimveespecialist belangrijk dat alle voedingsstoffen en goede grondstoffen in het voer zitten. „Er moeten veel veiligheidseisen aan het voer zitten. Dan kan het voer beter iets duurder zijn”, volgens van Os. 

Met scherpe snavels is het voor leghennen ook moeilijker om water te drinken van nippels. Volgens van Os moeten pluimveehouders ook kritisch kijken naar de bezetting. „Het kan zijn dat bezetting iets omlaag moet om ongewenst pikgedrag tegen te gaan. Bijvoorbeeld van 9 naar 8 hennen per vierkante meter.” 

Afleren kan niet
Volgens Servé Hermans kun je hennen heel veel leren, maar lukt het niet om dingen af te leren. Oftewel; Als de hennen eenmaal beginnen met pikken op hun soortgenoten gaat het helemaal mis. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal