Pluimveeweb: Adequate aanpak vogelgriep

17-11-2014

Eric Hubers is tot nu toe tevreden over de aanpak van de uitbraak van AI in Hekendorp. Vandaag heeft hij overleg in Den Haag.

De vogelgriep op het bedrijf in Hekendorp is van het type H5N8. Dezelfde variant is vorige week vastgesteld op een kalkoenbedrijf bij Greifswald in Noord Oost Duitsland, op een afstand van 1.000 kilometer. De hoogpathogene variant H5N8 is zeer besmettelijk voor gevogelte. Zondag 16 november is een vervoersverbod voor 72 uur ingesteld voor zowel pluimvee- als gemengde bedrijven met pluimvee. Voer mag wel één op één geleverd worden.

Tevreden over aanpak
Eric Hubers, voorzitter Avined en voorzitter Vakgroep Pluimvee LTO, heeft vanmorgen crisisoverleg in Den Haag. “We starten om 11 uur met een informatief overleg en praten daarna in klein comité verder. Tot nu toe ben ik heel tevreden ove de aanpak. Er is adequaat gehandeld en de ruimingen verlopen volgens planning. Vandaag is het spannend welke maatregelen Europa neemt. Die kunnen verstrekkende gevolgen hebben. De komende dagen zijn spannend wat de status van de bedrijven in de omgeving betreft en het resultaat van het traceringsonderzoek van o.a. ganzen en zwanen in het betreffende gebied.” Hubers doet een beroep op alle betrokken bedrijven en personen om zich strikt te houden aan de genomen maatregelen, verboden en bezoekersregelingen.

Informatienummer
Het ministerie van EZ heeft een informatienummer geopend tel. 0880 424242. Hier kan men terecht met praktische vragen over de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep. Op de site van het Ministerie van Economische Zaken staat verdere informatie.
 

Tekst:Monique van Loon

 

 
 

Inloggen op de ledenportal