Pluimveeweb: Getroffen pluimveehouder doet zijn verhaal

17-11-2014

Pluimveehouder Piet Wiltenburg uit Hekendorp beleeft uiterst trieste dagen. Al zijn 150.000leghennen worden geruimd. In het Algemeen Dagblad doet hij zijn verhaal. „Die kippen betekenen alles voor mij.”

Alles wordt geruimd nu er vogelgriep op zijn pluimveebedrijf is geconstateerd. De 54-jarige Wiltenburg zegt dat zijn 150.000 leghennen worden geruimd door de stallen eerst luchtdicht af te sluiten, waarna de dieren met kooldioxide worden vergast. Gisteren stierven de besmette dieren. Vandaag is het de beurt aan de gezonde kippen.

Maand leegstand
Het zal een maand duren voordat Wiltenburg weer nieuwe leghennen mag gaan houden. Eerst moeten de stallen verplicht een maand leeg staan. Het is voor de eerste keer in zijn leven dat de pluimveehouder wordt geconfronteerd met een bedrijf zonder een kip.

Zijn 150.000 kippen zitten in leeftijdsgroepen verdeeld over zes stallen. Hij fokt de jonge hennen op tot legkippen. Toen vorige week in een van de groepen meer kippen dan normaal dood gingen, dacht hij niet aan vogelgriep. „Zelfs de doktoren dachten er niet aan. Je hebt meer kans om de 10 miljoen te winnen.”

Het is niet de eerste grote tegenslag voor de ondernemer. In 2012 werd zijn bedrijf getroffen door een grote brand waardoor 48.000 kippen stierven.

Lees hier het hele verhaal van Piet Wiltenburg in het Algemeen Dagblad.

Tekst:Ruben van Boekel

 

 
 
 

Inloggen op de ledenportal