Pluimveeweb: Landelijk vervoersverbod pluimvee door hoogpathogene vogelgriep in Hekendorp

16-11-2014

Op een legpluimveebedrijf in Hekendorp, gemeente Oudewater in de provincie Utrecht is hoog pathogene vogelgriep, AI, vastgesteld. Volgens Europese regelgeving zijn de 150.000leghennen geruimd en is vandaag om 11:30 een algeheel vervoersverbod voor pluimvee in heel Nederland ingesteld voor maximaal 72 uur.

Op een legpluimveebedrijf in Hekendorp, gemeente Oudewater (Utrecht) is hoog pathogene vogelgriep, AI, vastgesteld. De hoog pathogene variant is zeer besmettelijk voor pluimvee en worden maatregelen getroffen voor mensen die in contact kunnen komen met besmet pluimvee. Volgens Europese regelgeving wordt het bedrijf met 150.000 leghennen zonder uitloop geruimd.

Vanaf zondag 16 november 11.30 uur geldt een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren,pluimveemest en gebruikt strooisel voor 72 uur. Voor deze periode is ook een ophok- en afschermplicht en bezoekersregeling ingesteld.

In het oorspronkelijke 1 kikometergebied rondom het besmette bedrijf liggen nog twee pluimveebedrijven die onderzocht worden. Meer informatie is op de site van het Ministerie van Economische Zaken te vinden.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal