Boerderij: Vervoersverbod na hoogpathogene vogelgriep Hekendorp

16-11-2014
Den Haag - De vogelgriep die is vastgesteld bij een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp (gemeente Oudewater) is een hoogpathogene variant. Voor heel Nederland is zondag om 11.30 een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel ingegaan. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt ook een ophokplicht.
 

Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag laten weten. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van zowel het vervoersverbod als de ophokplicht.

De hoogpathogene variant type H5N8 is zeer besmettelijk voor gevogelte. In het noordoosten van Duitsland is dit zelfde type onlangs op een kalkoenbedrijf in Greifswald hoogpathogene vogelgriep gevonden. Voor kippen is deze variant dodelijk.

Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Om die reden worden beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. ,,Het gaat onder meer om een bezoekersregeling: wie niets op een pluimveebedrijf te zoeken heeft, mag er niet komen. Wie er toch moet zijn, moet beschermende kleding aan", aldus een woordvoerder van Economische Zaken.

Op het bedrijf zonder uitloop in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt. Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht.

In een zone van ruim 10 kilometer rond de pluimveehouderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.

Maatregelen:

  • Totaal vervoersverbod minimaal 72 uur in heel Nederland voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven
  • Bij gemengde bedrijven met pluimvee geldt vervoersverbod ook voor andere dieren en mest van andere dieren dan pluimvee
  • Standstill in 10-kilometerzone rondom besmet bedrijf in Hekendorp duurt 30 dagen
  • Ophok- en afschermplicht van pluimvee in heel Nederland
  • Bezoekersregeling op alle bedrijven met pluimvee
  • Jachtverbod in heel Nederland op alle dieren
  • Verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor gevogelte, ook voor hobbyhouders

Informatienummer

Het ministerie van EZ heeft een informatienummer geopend waar betrokkenen terecht kunnen met praktische vragen over de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep: 0880 424242

Bekijk hier een kaart van de omgeving rond het pluimveebedrijf in Hekendorp.

door BOERDERIJ 

 
 

Inloggen op de ledenportal