De Telegraaf: Export aan banden om vogelgriep

17-11-2014
DEN HAAG - 

De Europese Commissie gaat maandag naar verwachting de export van pluimvee en gerelateerde producten aan banden leggen vanwege de vogelgriep in Nederland.

 
Tot grote schrik van de pluimveesector werd het afgelopen weekeinde bij een kippenboerderij in Hekendorp de vogelgriep vastgesteld. Het blijkt te gaan om een ook voor mensen gevaarlijke variant. Alle 150.000 dieren zullen worden geruimd.Foto: ANP
 

Dat zei commissiewoordvoerder Ricardo Cardoso zondagavond in reactie op de uitbraak van het zeer besmettelijke virus op een kippenboerderij in Hekendorp. Bedrijven in en rond het gerbied krijgen een verbod om prodcuten te exporteren naar andere landen binnen de EU en daarbuiten. Het gaat om de export van onder meer levend pluimvee, eieren en vlees van pluimvee.

Eerder op zondag kondigde het ministerie van Economische Zaken al een vervoersverbod af voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel voor heel Nederland. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. In een zone van ruim 10 kilometer rond de getroffen kippenboerderij geldt het vervoersverbod dertig dagen. Binnen dat gebied liggen zestien andere pluimveebedrijven. Daarnaast is ook een ophok- en afschermplicht voor pluimvee ingesteld.

 
 

Inloggen op de ledenportal