AD: Alle kinderboerderijen in het land dicht wegens vogelgriep

17-11-2014

Alle kinderboerderijen in Nederland zijn in elk geval tot woensdagmiddag gesloten wegens de mogelijke uitbraak van vogelgriep in Hekendorp in Utrecht. Vanaf woensdagmiddag mogen alleen de bedrijven die het pluimvee helemaal kunnen afschermen van de rest van de dieren en de bezoekers, de deuren weer openen. De rest blijft gesloten.

Dat meldt de vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN). De vereniging benadrukt dat op geen enkele kinder- of stadsboerderij vogelgriep is aangetroffen. Voor alle bedrijven die pluimvee hebben, geldt echter een totaal contactverbod voor 72 uur. Ook hobbykiphouders en pluimveetentoonstellingen vallen onder het verbod, aldus de vSKBN.

Ruiming
Vanmorgen is de ruiming van de 150.000 kippen van een pluimveebedrijf in Hekendorp bij Gouda begonnen, waar gisteren vogelgriep werd geconstateerd. 

In een straal van ruim 1 kilometer rond het bedrijf mogen de komende drie weken geen kippen worden vervoerd. Dat geldt ook voor eieren en mest.

Noodverordering
Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater heeft eerder vandaag een noodverordening ingesteld voor de Hekendorpse Buurt.

Om degenen die de kippen moeten weghalen ruim baan te geven, heeft Verhoeve een gebied aangewezen dat voor iedereen verboden is, behalve voor de ruimers en mensen die binnen het gebied wonen. De noodverordening blijft tot nader order van kracht, aldus de gemeente.

Geen vogelgriep bij andere bedrijven
De vogelgriep bij het bedrijf heeft zich niet verplaatst naar twee bedrijven in de directe omgeving. Bij een bedrijf zijn monsters zijn op kweek gezet en uit dat onderzoek is volgens het ministerie van Economische Zaken gebleken dat er geen vogelgriep heerst. Bij het andere boerenbedrijf zijn überhaupt geen kippen en is dus ook geen sprake van besmetting, aldus een woordvoerder.

De zestien ondernemingen die zich op maximaal 10 kilometer bevinden, worden vandaag allemaal gecontroleerd.

 

Door: redactie 17-11-14 - 10:23

 
 

Inloggen op de ledenportal