Boerderij: 'Zwanen mogelijk bron vogelgriep'

18-11-2014
Brussel - De Europese Commissie noemt wilde vogels als mogelijk bron voor de besmetting van drie pluimveebedrijven in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië met hoogpathogene vogelgriep.

De drie bedrijven hebben onderling geen enkele band met elkaar. De bedrijven bevinden zich wel alle drie in waterrijke gebieden. Wilde zwanen kunnen volgens de Commissie het virus bij zich dragen zonder klinische verschijnselen te vertonen. De betrokken lidstaten controleren de programma's die vogelgriep onder wilde vogels monitoren verscherpen de controle op vogelgriep onder wilde vogels. De Europese Commissie vraagt bovendien aan lidstaten om de biosecurity op pluimveebedrijven te verhogen.
Volgens het Europese centrum voor ziektepreventie en ziektecontrole (ECDC) is het risico van het H5N8-virus voor mensen laag, zolang de Europese hygiëneregels in acht worden genomen. Personen die risico lopen besmet te worden doordat ze in direct contact komen met pluimvee, wordt geadviseerd beschermende kleding te dragen.

De Europese Commissie neemt geen extra maatregelen bovenop de maatregelen die lidstaten zelf hebben genomen  in verband met de uitbraken. Lidstaten handelen hierbij volgens de Europese regels. Donderdag komt de Commissie opnieuw bijeen om de situatie te beoordelen.

door MARISKA VERMAAS 

 
 

Inloggen op de ledenportal