Pluimveeweb: NIOO: Conclusie vogelgriep via trekvogels voorbarig

18-11-2014

'De stelligheid waarmee virologen en andere deskundigen trekvogels aanwijzen als bron voor de uitbraak van vogelgriep in Hekendorp verbaast ons.' Dat zegt wetenschapsvoorlichter Froukje Rienks van het ecologische onderzoeksinstituut NIOO.

Viroloog Ron Fouchier verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam stelde vanmorgen in de Volkskrant dat het H5N8-virus dat in Nederland is aangetroffen ook voor komt in Zuid-Korea en Japan. Bovendien ging het om dezelfde wilde vogelsoorten. Rienks geeft aan deze uitspraken erg voorbarig te vinden, want daarvoor ontbreekt ieder bewijs.

Verzamelplaatsen trekvogels

‘Er zijn geen trekroutes van Japan naar Nederland. De enige route waarbij het virus wel naar Europa kan komen is via verzamelplaatsen van trekvogels. Via die verzamelplaatsen kunnen wilde vogels elkaar besmetten en vervolgens brengen ze het virus via verschillende trekroutes in Azie en Europa. Alleen is dat een veronderstelling, want daar is nog geen onderzoek naar gedaan.’

Vervolgonderzoek NIOO

Het NIOO is wel bezig met vervolgonderzoek, omdat er meer duidelijkheid moet komen over de verspreiding van de verschillende vogelgriepvarianten via wilde vogels. In oktober bracht het NIOO ook al onderzoek naar buiten, waaruit bleek dat trekvogels vogelgriep juist in Nederland opliepen doordat ze in contact kwamen met wilde eenden die het bij zich dragen.

Lees ook: ‘Wilde eenden brengen vogelgriep niet mee’

Tekst:Robert Ellenkamp

 

 
 

Inloggen op de ledenportal