Pluimveeweb: Update vogelgriep maandag 17 november

18-11-2014

maandag 17 november 2014
 aangepast: dinsdag 18 november 2014

Eric Hubers praatte ons bij na het overleg in Den Haag. "We hebben een goed overleg gevoerd. Er zijn veel complimenten uitgedeeld aan de Overheid voor de adequate aanpak."

Het overleg vond plaats met onder andere mensen uit de voerindustrie, broederijen, eierindustrie en dierenbescherming. Van de twee bedrijven in een straal van 1 kilometer is één bedrijf niet besmet en het andere staat leeg. Van de 16 bedrijven in een straal van 10 kilometer rond het besmette legpluimveebedrijf staan 6 bedrijven leeg en zijn er 2 gestopt. De overige bedrijven zijn door afzonderlijke teams bezocht om snel resultaat te boeken en eventuele besmetting te voorkomen.

Europese Commissie
De Europese Commissie is tevreden over de aanpak in Nederland. Als Nederland zich houdt aan de afgesproken gebieden en standstill worden er geen Europese maatregelen genomen. Na de standstill is exporteren binnen Europa weer mogelijk. De verwachting is dat export naar derde landen drie maanden stil ligt. Nederland exporteert jaarlijks 3 miljard broedeieren en 12 miljoen eendagskuikens naar derde landen.

Standstill 72 uur
“Zaterdag is de ruiming en tracering direct goed in gang gezet. Alles was goed geregeld. Er zijn nu meer verdenkingen van hobbypluimvee. Wellicht zijn hobbypluimveehouders vrij snel ongerust door alle berichten in de media. De periode van de standstill, 72 uur, is nodig om alles goed in kaart te brengen, de uitslagen van de onderzochte bedrijven en hobbypluimvee te ontvangen en te beoordelen of er nieuwe verdenkingen bij komen. Vandaag en morgen wordt per uur bekeken of versoepeling mogelijk is. Nu liggen de grootste knelgevallen bij de uitgekomen kuikens in de broederij. Ik rekening er niet op dat de standstill eerder opgeschort wordt. Na die 72 uur raden we aan om de kippen opgehokt te laten. Besmetting via trekvogels blijft een groot gevaar,” aldus Eric Hubers.

Eierautomaten
De vraag of eieren geleverd mogen worden via eierautomaat werd ontkennend beantwoord. Het is niet toegestaan om eieren van een pluimveebedrijf af te voeren, ook niet via de eierautomaat. Die moeten tot nader order gesloten blijven tot woensdag 11:30 uur.
 

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal