Nu: Ook vogelgriep H5N8 op Britse boerderij

18-11-2014
De vogelgriep die op de boerderij van een Britse eendenhouder werd aangetroffen is dezelfde variant als in het Nederlandse Hekendorp en in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. 
 

Op alle plaatsen gaat het om het H5N8-virus. Onduidelijk is nog hoe de besmettingen hebben kunnen plaatsvinden.

In Nederland en Duitsland zijn de kippen en kalkoenen geruimd. In Engeland gebeurt dat waarschijnlijk dinsdag. Britse veterinaire experts gaan ervan uit dat er een verband bestaan tussen de drie uitbraken.

De Britse autoriteiten benadrukten dinsdag nog maar eens dat er geen risico's zijn voor de bevolking.

Hekendorp

Het Nederlandse bedrijf blijft zeker dertig dagen gesloten. Het pluimveebedrijf in Hekendorp had 150.000 kippen in zes stallen. 

Het bedrijf wordt gereinigd en ontsmet. Daarna gaan de stallen twee weken op slot, waarna een controle volgt. Als het virus dan weg is, volgt na twee weken opnieuw een controle en pas daarna mag de kippenhouder zijn bedrijf weer opstarten.

In een straal van tien kilometer rondom het getroffen bedrijf staan veertien andere boerenbedrijven. Volgens de gemeente wordt woensdag bekend of daar vogelgriep is gevonden. Maandag bleek al dat de twee naaste buren van de pluimveehouderij niet zijn besmet.

Trekvogels

De kans lijkt niet groot dat de uitbraak is veroorzaakt door trekvogels. Zij lopen het virus hier juist op, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in Wageningen.

Onderzoek onder wilde eenden, dat vorige maand werd afgerond, wijst uit dat rondtrekkende eenden het vogelgriepvirus waarschijnlijk niet meebrengen, maar vatbaarder zijn voor virussen die hier heersen dan eenden die in Nederland blijven.

''Het is een goede zaak dat nu gekeken is naar wilde eenden, maar er zijn meer trekvogels zoals ganzen en steltlopers'', aldus een woordvoerster dinsdag. ''Het zegt dus niet alles.''

Vervoersverbod

Sinds zondagochtend geldt in heel Nederland een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod is tot nu toe zeker twee keer overtreden.

De politie heeft maandag tweemaal vrachtwagens aangehouden met daarin slachtafval van pluimvee, zo maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag bekend. Dat gebeurde in noordoost-Nederland en Noord-Holland.

Het verbod geldt voor 72 uur, dat wil zeggen tot en met woensdagochtend. In het gebied waar de uitbraak van vogelgriep is geconstateerd, geldt het verbod overigens dertig dagen. Maandagavond werd het vervoersverbod voor Nederland nog iets uitgebreid.

De maatregelen zijn ingesteld nadat op een kippenboerderij in Hekendorp, bij Oudewater, een zeer besmettelijke vorm van vogelgriep werd ontdekt.

Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep

Lees alles over de vogelgriep in ons dossier

Door: ANP
 
 

Inloggen op de ledenportal