Boerderij: Nieuwe vogelgriep in Ter Aar

20-11-2014
Den Haag - Op een pluimveebedrijf in Ter Aar is een nieuwe besmetting van vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een gesloten bedrijf met 43.000 legkippen in drie stallen. Het is vermoedelijk hoogpathogene aviaire influenza, meldt het ministerie van Economische Zaken in de regelingen die in verband met de uitbraak zijn getroffen.

Uit het contactonderzoek blijkt dat er  geen relaties zijn tussen dit besmette bedrijf en het afgelopen zaterdag besmet verklaarde bedrijf in het Utrechtse Hekendorp.

Het Zuid-Hollandse Ter Aar is net als Hekendorp een waterrijk gebied met veel wilde watervogels.

De uitbraak  betekent dat vanaf donderdag 14 uur opnieuw voor 72 uur in heel Nederland een vervoersverbod geldt  voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest,  pluimveesperma en strooisel.  Voor gemengde bedrijven met pluimvee geldt een vervoersverbod voor alle dieren en alle mest. Melkveebedrijven met een pluimveetak mogen geen melk afvoeren.

Er geldt ook een ophokplicht voor maximaal 72 uur.

Rond het besmette bedrijf is een beschermingsgebied (3 kilometer) en een toezichtsgebied (10 kilometer)  ingesteld. Vier pluimveebedrijven binnen dat gebied worden bemonsterd en onderzocht, evenals contactbedrijven van het besmette bedrijf.

De besmetting is ontdekt nadat ziekteverschijnselen bij het bedrijf in Ter Aar waren vastgesteld. Het moet nog officieel worden vastgesteld dat het gaat om de hoogpathogene variant van de vogelgriep. De verwachting is dat de bevestiging daarvan vrijdag komt.

door JAN BRAAKMAN 

 
 

Inloggen op de ledenportal