Pluimveeweb: 'Voorkom herhaling 2003'

21-11-2014

vrijdag 21 november 2014

Jan Verhoijsen, vakgroepvoorzitter vleeskuikensLTO Nederland, pleit voor het voorkomen van situaties op vleeskuikenbedrijven zoals in 2003. Door het vervoersverbod bleven kuikens weken te lang zitten met allerlei problemen als gevolg.

Overleg Zoetermeer
Vertegenwoordigers van de adviescommissie pluimveegezondheidszorg hadden vandaag een spoedoverleg in Zoetermeer. „Met als doel om de pluimveeafgevaardigden zoals Eric Hubers en Alex Spieker, voor te lichten en standpunten mee te geven naar het overleg met het ministerie van Economische Zaken.” 

„Dat is mijn taak en verantwoordelijkheid als vakgroepvoorzitter; proberen om de problemen voor de vleeskuikensector zo klein mogelijk te houden. Het ministerie neemt de uiteindelijke beslissing.”

Dieren- en mensenleed besparen
Als vakgroepvoorzitter vleeskuikens pleitte Jan Verhoijsen om vleeskuikens buiten de 10-kilometergebieden zo snel mogelijk naar de slachterij af te voeren om situaties zoals in 2003 te voorkomen.  Daarmee wordt dieren- en mensenleed voorkomen en is er minder aanspraak nodig op gelden van het diergezondheidsfonds.

„Daarmee creeër je een win-win situatie. Zover ik weet is er nog nooit vogelgriep bij vleeskuikensvastgesteld. Transporten kunnen één op één uitgevoerd worden, zonder uitladen.”

Voer hygiëneprotocollen uit
Gezien de huidige drie vogelgriepbesmettingen bestaat de mogelijkheid van virusinsleep in pluimveestallen. Het advies blijft om het hygiëneprotocol goed te volgen. Houd erfverharding schoon en ontsmet extra om het risico op insleep zo klein mogelijk te houden.

Jan Verhoijsen: „In principe geldt het 72-uurs verbod tot zondag 14:00 uur. Als voorzitter heb ik een adviserende taak en onze direct afgevaardigden moeten de bal inkoppen bij EZ. We volgen de situatie nauwlettend.”

Tekst:Monique van Loon

 

 
 

Inloggen op de ledenportal