Boerderij: Houders biologische kippen gekwetst door uitspraken Oplaat

25-11-2014
Lewedorp/Kraggenbrug - De biologische sector is erg gekwetst door de uitlatingen van Gert-Jan Oplaat in diverse tv- en radio-programma's.

Dit schrijft de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) in een persbericht. De BPV doelt onder meer op uitspraken van Oplaat in het tv-programma ?Nieuwsuur? van vrijdag 21 november (zie: http://nos.nl/uitzending/928-uitzending.html). Hierin zegt de NVP-voorzitter expliciet dat de schuld ligt bij de bedrijven met uitloop en dan met name bij de biologische bedrijven. "Het zijn niet de aantallen, maar de manier van houden."

De biologische sector vindt deze opmerkingen ongegrond, niet aantoonbaar en stemmingmakend, schrijft BPV-voorzitter Willem Remijnse, opfokker van biologisch legkippen in Kraggenbrug (Flev.).

Zijn argumentatie is dat er tot nu toe via het monitoringsprogramma nooit een hoogpathogeen vogelgriepvirus is aangetroffen bij uitloopkippen; wel een laagpathogeen virus. Dit had een ruiming, maar nooit verspreiding naar andere bedrijven tot gevolg. Voorts is dit H5N8-virus nu voor het eerst in Nederland ontdekt en zijn de besmettingen ontstaan in gesloten stalsystemen.

Remijnse schrijft ook dat de bewering dat er virus is aangetroffen in wilde vogels, een vermoeden is, maar nog geen feit. Er dat er tot nu toe één bevestigde besmetting is vastgesteld bij een eend in Duitsland bij Rugen.

In de ?Nieuwsuur?-uitzending zei Oplaat ook: "Als we in de lijn van Wakker Dier alleen maar kippen buiten laten lopen, geef ik op een briefje dat we binnen de kortste keren miljoenen kippen extra moeten ruimen omdat je ziektes binnenhaalt. Kippen hou je binnen!''

door HANS BIJLEVELD 

 
 

Inloggen op de ledenportal