Boerderij: Vogelgriep ontdekt in Zoeterwoude

01-12-2014

PLUIMVEEHOUDERIJ
Den Haag - In Zoeterwoude (Zuid-Holland) is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met in totaal rond 28.000 dieren. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag gemeld.

Het besmette bedrijf wordt zondag meteen geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het bedrijf aan de Burmadeweg, dat behalve legkippen ook melkvee houdt, is zondag hermetisch afgesloten. Agenten parkeren hun politiebusjes aan het begin van de landweg én op de brug naar het erf.

Overlap 10-kilometerzones

Rond het bedrijf wordt een 10-kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven, die ook worden onderzocht op vogelgriep. In de 10-kilometerzone De zone overlapt deels met het toezichtsgebied rond Ter Aar. De nieuwe maatregel laat de mogelijkheid open voor doorvoer en afvoer onder strikte voorwaarden. Dit is van belang in verband met afvoer naar slachterijen, pakstations en eierverwerkende industrie.

De maatregelen in de rest van Nederland blijven van kracht. Zo blijft er een jachtverbod geldig voor het hele land. De ophokplicht voor hobbypluimveehouders geldt alleen in het toezichtsgebied, elders in het land niet.

H5-variant

Het gaat bij de nieuwste besmetting om een H5-variant van de vogelgriep. Onderzocht wordt nu of het om een zogenoemde laagpathogene of een (veel besmettelijker) hoogpathogene variant gaat. Het ministerie verwacht dat de resultaten hiervan maandag beschikbaar komen.

Sinds 16 november is nu in vier plaatsen vogelgriep vastgesteld. Het eerste geval was in Hekendorp (Utrecht), daarna volgden bedrijven in Ter Aar (Zuid-Holland) en Kamperveen (Overijssel). In alle gevallen ging het om de H5N8-variant van het virus.

Eendenbedrijven H5-vrij

Verder meldt Economische Zaken dat er geen vogelgriep van het type H5 is aangetroffen op eendenbedrijven. Alle eendenbedrijven in Nederland zijn inmiddels onderzocht.

 
 

Inloggen op de ledenportal