Boerderij: Vogelgriep bij wilde eenden in Kamerik

01-12-2014
Den Haag - Bij twee wilde eenden (smienten) in Nederland is hoogpathogene vogelgriep (H5) vastgesteld.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma maandag bekendgemaakt. Het N-type van het griepvirus is nog niet vastgesteld, dat wordt nog verder geanalyseerd.

De twee besmette vogels hebben mest achtergelaten in de buurt van Kamerik (bij Woerden in de provincie Utrecht). De vondst van de besmetting maakt deel uit van een groot onderzoek naar de aanwezigheid van vogelgriep bij wilde vogels.

Inmiddels is uit onderzoek naar de virussen die verantwoordelijk waren voor de uitbraken in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen ook vast komen te staan dat er waarschijnlijk sprake is geweest van drie losstaande introducties van het virus. Of dat ook het geval is in Zoeterwoude, wordt later deze week bekend.

In verband met de tot nu toe vastgestelde vijf besmettingen in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude zijn of worden in totaal acht bedrijven geruimd, waarvan drie preventief. Het aantal geruimde dieren staat inmiddels op ongeveer 345.000, waarvan het merendeel legkippen. In verband met de uitbraak in Kamperveen zijn twee eendenbedrijven geruimd, waarvan er één besmet bleek. In Zoeterwoude wordt een vleeskuikenbedrijf geruimd.

Staatssecretaris Dijksma zal dinsdag overleg hebben met de pluimveesector naar aanleiding van de recente onderzoeksresultaten. Zij kondigt aan met een nieuw maatregelenpakket te komen.

door JAN BRAAKMAN 

 
 

Inloggen op de ledenportal