Pluimveeweb: Nepluvi dreigt met rechtszaak

02-12-2014

De Nederlandse Pluimvee Verwerkende Industrie (Nepluvi) wil dat het transport van eendagskuikens en broedeieren weer wordt toegestaan. Als de regels niet snel versoepeld worden, dreigt Nepluvi met een rechtszaak tegen staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

Vanmiddag om 16 uur zitten de belangenbehartigers NOP, NVP, Anevei en Nepluvi met Dijksma en ambtenaren van Economische Zaken aan tafel om te praten over de maatregelen. Bij dit overleg schuiven ook het CBL en de Dierenbescherming aan. Nepluvi wacht dit gesprek af voordat de organisatie naar de rechter stapt. 

Vanwege het vervoersverbod van eendagskuikens zijn er sinds donderdagmiddag 20 november geen eendagskuikens meer opgezet en daardoor kampen slachterijen over vier weken met lege slachthaken. Volgens voorzitter Jan Odink van Nepluvi kost dat de Nederlandse slachterijen ruim 10 miljoen euro per week.  

Versoepel maatregelen vanavond

NOP voorzitter Eric Hubers pleit ook voor versoepelende maatregelen. Hij wil dat het transport van eendagskuikens vanavond weer wordt toegestaan. „Ik was het eens met de ingestelde maatregelen, maar nu de oorzaak is gevonden, moet de sector zo snel mogelijk weer normaal kunnen draaien. Anders help je de sector om zeep.” 

Hubers denkt niet aan een rechtszaak maar wil de diplomatieke weg bewandelen. Pluimveehouders en andere erfbetreders moeten volgens hem extra alert blijven op hygiëne. 

Waterrijke gebieden pluimveearm 

Volgens voorzitter Jan Odink van Nepluvi zitten er nauwelijks pluimveebedrijven rond waterrijke gebieden, waar de eenden verblijven. „Buiten de waterrijke gebieden hebben we deze risico’s niet. Wij willen daarom dat de aanpak van de uitbraak nu aangepast wordt”, zegt Odink tegen NOS.nl.  

Odink vindt het onnodig om pluimveebedrijven te ruimen. Odink zegt dat vleeskuikens eerst uitgebreid getest kunnen worden voor ze geslacht worden. En als er geen vogelgriepgeconstateerd is, kunnen de pluimveebedrijven verder met hun werk, aldus Odink.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal