Pluimveeweb: Vogelgriep kost Forfarmers wekelijks 2 ton

02-12-2014

De vogelgriep kost Forfamers naar schatting wekelijks 200.000 euro. De extra kosten zijn gemoeid met de nieuwe maatregelen die sinds vorige week gelden.

Het regionale dagblad Tubantia meldt dat het mengvoerbedrijf wordt geconfronteerd met extra logistieke kosten, vanwege de indeling van Nederland in verschillende regio’s. Door de nieuwe regelgeving heeft de voerleverancier 20 tot 30 extra vrachtwagens en chauffeurs nodig.

Crisisteam opgesteld
Voor de productie van pluimveevoer is Forfarmers aangewezen op twee productielocaties (Delden en Deventer). Voor levering van voer buiten de eigen regio moet de voerfabrikant werken met overslagstations. Bovendien mag een vrachtwagen met een lading voer slechts naar één bedrijf waar pluimvee aanwezig is. Wanneer de lading is gelost, moet de wagen eerst worden ontsmet. Daarna mag deze pas terug naar de fabriek of overslagstation.

Om alles in goede banen te lijden, heeft het bedrijf een crisisteam ingesteld, wat dagelijks bij elkaar komt.

Vandaag nieuwe maatregelen
De Nederlandse pluimveehouderij is sinds vorige week zondag opgedeeld in vier regio’s, waardoor de contacten tot een minimum worden beperkt. Deze regio’s zijn zo ingedeeld dat de twee pluimveerijke gebieden (Gelderse Vallei en de Peel) elk in een andere regio vallen. Ook is de indeling zo, dat deze twee pluimveerijke gebieden zich in een andere regio bevinden dan de respectievelijk 3 en 10 km gebieden die zijn ingesteld rondom de plekken waar een uitbraak heeft plaatsgevonden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma overlegt vandaag over de uitbraak van vogelgriep in Zoeterwoude afgelopen zondag. Nog een bedrijf in de omgeving wordt onderzocht. Ook is vogelgriep ontdekt bij wilde eenden. Waarschijnlijk worden er nieuwe maatregelen van kracht.

Tekst:Ruben van Boekel

 
 

Inloggen op de ledenportal