Pluimveeweb: Graanprijzen stijgen, sojaprijs daalt

01-12-2014

Afgelopen week stegen de prijzen van tarwe en gerst. De prijs van soja en raapzaadschroot daalde. Verder is de grondstoffenmarkt momenteel betrekkelijk afwachtend. Vanwege vogelgriep is de behoefte aan grondstoffen onzeker. Dit werkt remmend op de activiteiten in de markt.

Volgens AgruniekRijnvallei is de reden voor de prijsstijging van gerst en tarwe dat er vanuit Frankrijk voertarwe wordt geëxporteerd naar Zuid-Korea en de VS, waardoor de vraag naar voertarwe uit het binnenland groot is. Factoren die verder de prijzen stevig ondersteunen zijn logistiek, veel korte termijnvraag en matige verkoopbereidheid van graanproducenten.

De maïsprijzen zijn op een niveau gekomen waarbij - in elk geval in Zuid-Europa - alweer import vanuit de Zwarte Zee plaatsvindt. Maïs is momenteel het goedkoopste graan en gezien de importen die plaatsvinden zullen deze prijzen niet zo makkelijk veel verder stijgen. De prijsverhouding maïs-tarwe is de laatste weken veranderd, waardoor binnen Europa mogelijk een verschuiving van tarwe naar maïs ontstaat.

Sojamarkt daalt
De sojamarkt heeft een aardige daling doorgemaakt, maar is de laatste week toch weer opgelopen. Met name ‘technische’ activiteiten op de beurzen liggen hieraan ten grondslag. De oogst in de VS is inmiddels binnen. In Zuid-Amerika is voldoende regen gevallen, waardoor men begin deze week in Brazilië kon melden dat 76 procent van het areaal ingezaaid was. Daarmee ligt Brazilië in principe op schema, maar een deel van die 76 procent later is ingezaaid dan andere jaren.

Hierdoor verwacht men de oogst 15-20 dagen later dan normaal. Een prijsondersteunende factor is dat Argentijnse boeren opnieuw terughoudend zijn met het verkopen van hun sojabonen. Hierdoor is de beschikbaarheid van sojameel in Argentinië de laatste weken afgenomen.

Tekst:Ruben van Boekel / Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal