Boerderij: H5-virus op twee Canadese bedrijven

03-12-2014

Victoria – In de Canadese provincie British Columbia is op twee pluimveebedrijven een H5-virus aangetroffen. Dit meldt de Canadese voedsel- en warenautoriteit (CFIA).

De twee bedrijven zijn onder quarantaine geplaatst en de CFIA onderzoekt nu om welk subtype van de vogelgriep het gaat. Het virus is aangetroffen bij een kalkoenenhouder en een vleeskuikenvermeerderaar en werd ontdekt nadat in beide stallen plotseling dieren overleden afgelopen weekend. Al het pluimvee op de besmette bedrijven zal geruimd worden.

Het Amerikaanse persbureau Reuters meldt dat de twee bedrijven circa 8 kilometer bij elkaar vandaan liggen. Het kalkoenenbedrijf gevestigd is in Abbotsford en hield elfduizend kalkoenen waarvan inmiddels de helft bezweken is aan het vogelgriepvirus. Het andere bedrijf ligt vlakbij de plaats Chilliwack, en hield zevenduizend moederdieren voor vleeskuikens, waarvan er inmiddels duizend overleden zijn. Tot zover is nog onbekend hoe het virus op de besmette bedrijven is gekomen. De Canadese autoriteiten onderzoeken of er onderling contact was tussen de twee pluimveebedrijven.


door KIRSTEN GRAUMANS 3 dec 2014

 
 

Inloggen op de ledenportal