Pluimveeweb: Kippen fokken die resistent zijn tegen vogelgriep is heel moeilijk

09-12-2014

Isa en Ross: kippen fokken die resistent zijn tegenvogelgriep is heel moeilijk. Dat stellen ISA en Ross.

Pluimveeweb stelde Hendrix Genetics, fokker van ISA leghennen, en Aviagen, fokker van Rossvleeskuikens, de vraag of ze kippen kunnen fokken die tegen vogelgriep kunnen en hier niet ziek van worden.

Beperkte mogelijkheden fokkerij
Volgens Aviagen zijn er door de jaren heen verschillende wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over de natuurlijke  genetische resistentie tegen AI. Een aantal genen die daarbij een rol zouden kunnen spelen zijn bekend maar er zijn nog veel onbekende aspecten over de genetische achtergrond en controle op Aviaire Influenza. De grote genetische diversiteit van het bestaande virus en de snelle veranderingen van het virus bemoeilijken het wetenschappelijk onderzoek. Als gevolg daarvan zijn de mogelijkheden om te selecteren op basis van natuurlijke genetische resistentie tegen vogelgriep bij commercieel pluimvee zeer beperkt. Bovendien is wetenschappelijk onderzoek nodig om te weten welke effecten genetische resistentie tegen AI zou hebben op het epidemiologisch milieu als de natuurlijke weerstand zou leiden tot het overleven van dragers en daarmee virus verspreidende kippen.

Genetische modificatie
Frans van Sambeek, ISA: “Voor zover mij bekend zijn er nooit kippen gevonden die volledig resistent zijn tegen stammen van vogelgriep. Het fokken van resistente dieren is ook heel moeilijk als dat virus steeds verandert. Voor vele kenmerken geldt dat genetische vooruitgang tijd nodig heeft en gebalanceerd moet gebeuren. Gedeeltelijke resistentie tegen vogelgriep zou ook niet helpen want besmettingen gaan dan nog gewoon door de pluimveestapel. Een paar procent minder schade voegt dan ook weinig toe. De enige, theoretische, oplossing via genetische weg is om kippen genetisch te modificeren.” Genetische modificatie is een techniek om de eigenschappen van een dier aan te passen door een stukje DNA van het ene organisme over te brengen naar een ander organisme, zodanig dat ze niet ziek worden, maar ook het virus niet kunnen dragen, laat staan verder verspreiden. “Theoretisch is zoiets mogelijk, maar tot nu toe is het niemand gelukt om zo’n kip te ‘maken’. De argwaan (terecht of onterecht) tegen genetische modificatie en de terughoudendheid ten gevolge daarvan van autoriteiten om  genetisch gemodificeerde dieren toe te staan en van onderzoekers en investeerders om onderzoek en ontwikkeling  in deze richting te doen, zorgen ervoor dat wetenschappelijke vooruitgang op dit punt zeer gering is.”


 

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal