Pluimveeweb: Rabobank positief over toekomst pluimveesector

09-12-2014

Ruud Huirne, Rabobank-directeur Food & Agri zegt dit in het Financieele Dagblad. De Rabobank ziet de toekomst in de pluimveesector zonder 'kippenflats'. Ruimtelijke spreiding is beter.

Vogelgriep
Volgens de bank is er geen verband tussen grootschalige productie zoals in Nederland en de kans op een vogelgriepuitbraak. “De ziekte komt vaker voor in dunbevolkte gebieden in het buitenland dan in Nederland,” zegt Huirne. “Het overheidsoptreden was snel en goed. Wij staan onvoorwaardelijk achter de sector.” De miljoenenschade van de vogelgriep uitbraak is tot dusver € 40 miljoen. In 2003 was de vogelgriep schade € 300 miljoen. Het lijkt nu mee te vallen maar de indirecte schade wordt vaak onderschat.

Leningen
Rabobank is de grote financier bij veel pluimveebedrijven en heeft er voor € 1,1 miljard aan leningen uitstaan. Bij een kredietaanvraag kijkt de bank naar zaken als de kwaliteit van de ondernemer, maatschappelijke acceptatie, positie in de keten en de benadering van de consument en natuurlijk de financiële positie. Kan een bedrijf twee slechte jaren overleven?

Toekomst
Ruud Huirne zegt dat er geen pluimveebedrijven uitsluitend door de vogelgriep failliet gaan. Een aantal ondernemers zal zich wel afvragen of zij door moeten gaan met het bedrijf. Huirne is positief over de toekomst van de Nederlandse pluimveesector. “De sector loop internationaal voorop als het gaat om hygiëne en dierziektebestrijding.  De vraag van de consument en de maatschappelijke acceptatie verdient nog meer aandacht. “Wij geloven niet in bouw van kippenflats. Grootschalige productie op één plek is gevaarlijk.Transporten blijven noodzakelijk. Een goede ontwikkeling is dat pluimveehouders beschikken over meerdere locaties.” Hij benadrukt een goede  samenwerking in de keten.

Tekst:Monique van Loon / FD

 
 

Inloggen op de ledenportal