Boerderij: H5N8-besmetting in Emsland bevestigd

21-12-2014

Meppen - Het vrijdag wegens verdenking op vogelgriep gesloten eendenbedrijf in de Nedersaksische Landkreis Emsland blijkt besmet te zijn geraakt met de hoogpathogene virusvariant H5N8.

Dat is zaterdag bevestigd aan de hand van de laboratoriumtests, zo deelt de aan Groningen en Drenthe grenzende Landkreis mee. Het besmette eendenbedrijf telt 10.000 dieren, die op grond daarvan zo snel mogelijk moeten worden geruimd.

In de beschermingszone met een omtrek van 3 kilometer rond het bedrijf liggen 18 andere pluimveebedrijven met 170.000 dieren. Deze zullen ook worden getest op het virus. Het pluimvee van drie kleine hobbybedrijven binnen één kilometer met veertig dieren wordt echter meteen geruimd. In het observatiegebied met een radius van 10 kilometer rond het besmette eendenbedrijf liggen tweehonderd bedrijven met rond de 4 miljoen dieren. De Landkreis ziet er desondanks vanaf om een standstill van 72 uur te gelasten. Het risico is daarvoor niet groot genoeg, vindt het bestuur. Niettemin is dit het tweede H5N8-geval in Nedersaksen binnen een week. Het eerste deed zich voor in de Landkreis Cloppenburg.

door WIM VERSEPUT 

 
 

Inloggen op de ledenportal