Pluimveeweb: Ook H5N8 vastgesteld bij Russische smient

05-01-2015

Ook bij een smient (wilde eendensoort) in het noorden van de Republiek Sakha (Yakutia) in het noordoosten van Rusland is hoogpathogene H5N8 vastgesteld. Dit meldt animal-health-online.de. De smient werd tijdens de jacht gedood en was klinisch gezond.

Op 1 december 2014 werd bij Kamerik in de provincie Utrecht het hoogpathogene H5N8 vogelgriepvirus ook aangetroffen bij twee Smienten. Er is alleen bewezen dat een paar Smienten drager waren van het virus. Het is nog niet vastgesteld dat Smienten ook de verspreiders zijn.

De smient (Anas penelope, vroeger bekend als Mareca penelope) is een middelgrote grondeleend uit het noorden van Europa en Azië, die ‘s winters ook in groten getale in Nederland voorkomt, is te lezen op Wikipedia.

Smienten komen in de zomer voor in Noord-Scandinavië en Siberië. Schaars broeden ze ook in Nederland. In het najaar trekken de eenden in groten getale naar het zuiden en zijn te vinden op plassen en in poldersloten in Midden- en West-Europa. De smient is dan de op één na talrijkste eend in Nederland.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal