Pluimveeweb: ‘Slechte hygiëne op getroffen pluimveebedrijven’

13-01-2015

dinsdag 13 januari 2015
De hygiëne op de door hoogpathogene H5N8 vogelgriep getroffen pluimveebedrijven was slecht. Op alle getroffen bedrijven barstte het van de ratten en muizen. Dat zei Professor en onderzoeker Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht gisteravond tijdens de NOP/ZLTO bijeenkomst over vogelgriep in Den Bosch.

De onderzoekers troffen ook pluimveemest aan op het erf van de getroffen bedrijven. Bovendien vonden de onderzoekers vogelpoep aan op de bedrijven. Op één bedrijf troffen de onderzoekers vogelpoep aan bij de luchtinlaat van de stal. 

De hoogpathogene H5N8 vogelgriep is zeer besmettelijk. „Eén besmette milligram vogelpoep is voldoende om een koppel te besmetten met het virus”, vertelt Stegeman. „Er waren dus veel risico factoren aanwezig op de getroffen bedrijven.” 

Betere hygiëne op vleeskuikenbedrijven 
Volgens Stegeman is de hygiëne op vleeskuikenbedrijven in het algemeen beter dan leghennenbedrijven. Daarom zou je de vleeskuikensector bij een mogelijke nieuwe uitbraak in de toekomst als aparte sector kunnen beschouwen. 

Op vleeskuikenbedrijven worden de stallen en het erf om de zes, zeven of acht weken schoon gespoten en ontsmet. Ook wordt er geen mest buiten de stallen opgeslagen. Dit zouden redenen kunnen zijn waarom het beter gesteld is met de hygiëne. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal