Pluimveeweb: Belgiƫ verlengt ophokplicht tot 19 februari

20-01-2015

dinsdag 20 januari 2015
aangepast: woensdag 21 januari 2015
België verlengt de ophokplicht voor professioneel gehouden pluimvee tot 19 februari 2015. Dat besloot minister van Landbouw Willy Borsus onlangs.

De preventie maatregelen golden in België al vanaf 21 november vorig jaar. Bovendien blijft het verplicht om alle pluimvee en vogels binnen te voeren en water te geven. Ook blijft het gebruik van oppervlaktewater als drinkwater voor pluimvee en vogels verboden tot en met 19 februari. 

De bijzondere voorschriften voor verzamelingen van vogels en pluimvee worden niet meer verlengd, meldt de Vlaamse nieuwssite deredactie.be. Daardoor zijn vogelbeurzen en andere evenementen waar siervogels en duiven verkocht worden opnieuw toegelaten. 

H5N8 circuleert nog
Sinds eind december werden in de Europese Unie geen uitbraken meer vastgesteld met het H5N8 vogelgriepvirus op pluimveebedrijven. Wel werden in de buurlanden nog besmettingen vastgesteld bij verschillende soorten wilde vogels, voornamelijk watervogels. Dit wijst erop dat het H5N8 virus nog steeds circuleert bij wilde vogels en het risico op besmetting van pluimvee nog steeds groot is.

De maatregelen zijn er op gericht om contact tussen pluimvee en mogelijk besmette wilde vogels te vermijden en zo het risico op overdracht van het virus naar de pluimveestapel te beperken.

Tekst:Tom Schotman
Beeld:Ellen Meinen

 
 

Inloggen op de ledenportal