Pluimveeweb: ‘Duitse aanpak vogelgriep is veel beter’

20-01-2015

dinsdag 20 januari 2015
De aanpak van de vogelgriep in Nederland was veel te streng. Dat zegt vleeskuikenhouder Kees Koolen uit het Brabantse Bergeijk. „Duitsland en Engeland hebben de Europese regels toegepast en in beide landen is de situatie onder controle”, zegt Koolen. Volgens hem had de Nederlandse overheid ook voor die aanpak moeten kiezen.

„Door de Nederlandse aanpak zijn onnodig miljoenen eendagskuikens gedood, die gewoon geplaatst hadden kunnen worden en dat kostte miljoenen”, zegt de vleeskuikenhouder. Hij deed deze uitspraken maandagavond 12 januari tijdens de NOP/ZLTO bijeenkomst over vogelgriep in Den Bosch. Veel aanwezige pluimveehouders waren het met hem eens. 
 
„Bij een uitbraak van vogelgriep gelden één, drie en tien kilometergebieden die op slot gaan. Zo staat het in het draaiboek vogelgriep en de Europese regels”, zegt Koolen. „Nu ging eerst het hele land 72 uur op slot (standstill), overigens nog met begrip in de sector.  Maar later gold een veel te strenge regionalisatie.” Volgens de vleeskuikenhouder hield de overheid zich dus niet aan belangrijke punten in het draaiboek vogelgriep. 

20 regio’s
„Er waren in het draaiboek 20 regio’s benoemd. Dit moest lijden tot een werkbare situatie, zeker voor de vrije regio’s. Maar in plaats van 20 regio’s werden het er 4. Daarvan was regio A veel te groot en bleven de maatregelen voor die hele regio te lang intact. Die regio na verloop van tijd verkleinen was ook mogelijk geweest volgens het draaiboek”, verklaart Koolen. Volgens hem had dat in gebied A makkelijk gekund. 
 
„Bovendien gold voor vrije regio’s dat vervoer naar slachterijen en van eendagskuikens onder voorwaarden blijft toegestaan. Nu was dat verboden”, zegt de pluimveehouder. „Er zijn zelfs kuikens die al geladen waren weer gelost in de stal.”

Aankaarten tijdens evaluatie 
Jan Verhoijsen, vakgroepvoorzitter vleeskuikens NOP/LTO Nederland wil deze punten aankaarten tijdens de evaluatie van de vogelgriep, wanneer de NOP en de andere belangenbehartigers met de overheid om tafel zitten.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal