Boerderij: Maak kippenstal ?snavel-proof’

23-01-2015

PLUIMVEEHOUDERIJ
Duiven – Stress is een belangrijke reden voor het ontstaan van pikkerij bij leghennen. Het risico op schade is groter wanneer de kippen intacte, onbehandelde snavels hebben. Extra uitval door pikkerij kan oplopen tot wel 15 procent. Voorkomen van stress is dan ook heel belangrijk vanaf september 2018, wanneer het behandelen van snavels wettelijk wordt verboden. Mogelijk moet deze ingreep al eerder achterwege blijven als eierafnemers in Duitsland of Duitse deelstaten dat eisen.

Tips om succesvol hennen zonder snavelbehandeling te houden, werden donderdagavond in Duiven gegeven tijdens een studieavond van Vitelia Voeders door Janne van Rooij, productmanager bij Ter Heerdt kuikens en hennen, en Ton van Welie, HAS-student en stagiair bij Vitelia Voeders. ?Het feest van de hele snavels? kreeg de studieavond als titel en was eerder ook al in Oirlo georganiseerd. Volgens verkoopadviseur Frank Rooijakkers van Vitelia moet dat feestje goed worden voorbereid, want dan wordt het een beter feest. En adviseurs willen de pluimveehouders daar graag bij helpen, want een feestje bouw je niet alleen.

Van Rooij ging in op soorten pikkerij en factoren die agressief pikken en kannibalisme kunnen beïnvloeden. Haar tips beperkten zich vooral tot de opfokperiode, terwijl de tips van Van Welie gericht waren op de legperiode. Die twee fasen in het leven van de leghen moeten overigens goed op elkaar worden afgestemd. De overgang van opfok- naar legstal is een stressmoment en hoe geleidelijker die overgang verloopt, des te minder (kans op) stress. Denk daarbij aan voertijdstippen, lengte en intensiteit van verlichting.

De opfokperiode moet onder meer zijn gericht op aanleren van gewenst gedrag. Kuikens tijdig loslaten in de scharrelruimte, zo snel mogelijk afleidingsmateriaal aanbieden, entingen goed uitvoeren en zorgen voor een goede uniformiteit. Voeding en dan met name de passagesnelheid van het voer in de darm kan invloed hebben op ontstaan van pikkerij. De neurotransmitter serotonine speelt daarbij een rol. Een laag serotoninegehalte leidt tot een ander, agressiever gedrag, meer stress en hogere uitval. Tot kippen die eerder de confrontatie aangaan, meer van zich afbijten. Vandaar het belang van een goede voerstructuur en samenstelling.

Van Welie had ook een hele lijst met tips voor de legperiode. Onder meer adviseerde hij dimbare verlichting en een ?wake up-effect? in de morgen. Tijdens zijn stage-onderzoek voor Vitelia had hij op meerdere legbedrijven 's morgen, in de uren direct na het aangaan van het licht in de stal, een piek in de pikkerij waargenomen. Mogelijk is die piek in pikkerij lager als in de stal een soort ?ochtendgloren? wordt nagebootst. Direct daglicht in de stal ontraadde hij. Mogelijk dat een voerbeurt vlak voor de lampen aangaan die piek in de pikkerij kan beperken.

Als stal-verrijkingen die het ontstaan van ongewenst pikgedrag kunnen tegengaan, adviseerde hij pikblokken (in Engeland zijn die er met graankorrels erin), lucerne, graan strooien en CD's in het strooisel.

Van Welie sloot af met het advies leghennen een stabiele en veilige omgeving aan te bieden, de stal snavel-proof te maken (door de verlichting zo nodig aan te passen) en te zorgen klaar te zijn voor het snavelbehandelverbod. Want over enkele ronden is het zover.
door HANS BIJLEVELD 23 jan 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal